Vlada i MMF: Deficit od 4% realan

Predstavnici Vlade Srbije i MMF-a saglasili su se da je deficit od četiri odsto BDP-a realna polazna osnova za izradu budžeta Srbije za 2010. godinu.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 25.10.2009.

22:31

Default images

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da su osnovni ciljevi u oblasti javnih finansija dalje smanjenje učešća javne potrošnje u bruto domaćem proizvodu i dostizanje održivog nivoa javnog duga.

Cvetković je delegaciji Međunarodnog monetarnog fonda predstavio projekat reforme javnog sektora čiji je osnovni cilj podizanje efikasnosti. On je predstavio predloge zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u državnoj i lokalnoj administraciji koje je Vlada usvojila, kao i dalje korake u restrukturiranju javnih preduzeća i predstojećoj reformi u penzijskog sistema, zdravstva i obrazovanja.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da "neće biti poteškoća da se dogovorimo oko budžeta za 2010. godinu, ali ostaje izazov kako na srednji rok održati ravnotežu i smanjiti deficit budžeta od 2010. pa nadalje". On je dodao da MMF nije insistirao na povećanju poreza i da je bitna stvar o kojoj se razgovara srednjoročni okvir, u vezi donošenja strategije poreske politike.

Sve činjenice govore da je Srbija bolje prošla u pogledu negativnih efekata svetske krize nego neki njeni susedi, poput Hrvatske, koja bez obzira što je povećala stopu PDV-a i uvela "solidarni" porez, ima pad prihoda bužeta od oko osam odsto, rekao je Dinkić.

Ministar je kazao da je skrenuo pažnju MMF-u da starosna granica za odlazak žena u penziju ne treba da se pomera sa 60 na 65 godina, s obzirom na to da su žene u Srbiji prezauzete drugim obavezama, pogotovo oko porodice. On je napomenuo da se razmišlja o nekim drugim aspektima reforme penzionog sistema, o čemu će se razgovarati š ministrom za rad i socijalna pitanje Rasimom Ljajićem.

Kada je reč o prevazilaženju efeketa ekonomske krize, MMF nije imao neke zamerke, rekao je Dinkić, ukazujući da je u poslednjem kvartalu zabeležen rast BDP u Srbiji za 2,7 odsto, u odnosu na prethodni kvartal. "Pad BDP-a biće tri odsto do kraja godine, kako sam i ranije najavio", podsetio je ministar ekonomije.

Dinkić je preneo da je delegacija MMF-a izrazila rezervisanost prema predloženom zakonu o fiskalnoj odgovornodsti i dodao da nije sporno da je potrebno pronaći mehanizam za kontrolu trošenja budžetskog novca, ali da postoje i alternative, koji ne podrazumevaju samo primenu zakonskih propisa. Međunarodni monetarni fond (MMF) u načelu je prihvatio i predlog da se u Srbiji ne povećava starosna granica za odlazak žena u penziju, prenosi agencija Beta pozivajući se na izvore iz Vlade Srbije. Predlog da žene u Srbiji u penziju i dalje idu sa 60 godina dao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić i to se sigurno neće menjati do kraja manadata sadašnje vlade, naveo je taj izvor.

Načelno je dogovoreno i da ukupan deficit budžeta Srbije u 2010. godini bude četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a pregovara se i da Srbija iz kreditnog aranžmana povuče 700 miliona evra, umesto planiranih 1,4 miljarde evra, pošto je konstatovano da se makroekonomska situacija u Srbiji znatno popravila.

"Povećanja poreza u Srbiji sigurno neće biti pošto su poboljšani prihodi budžeta, a prema podacima Narodne banke Srbije (NBS) BDP je u trećem kvartalu ove godine bio za 2,7 odsto veći nego u drugom tromesečju ove godine", kazali su u Vladi Srbije.

Predstavnici MMF-a su pohvalili i mere koje je Ministarstvo ekonomije Srbije preduzelo za ublažavanje efekata svetske ekonomske krize, kao i predloge zakona o smanjenju državne i lokalne administarcije i "giljotinu" propisa. U Vladi su naveli da je MMF ocenio da je reforma administracije pravi način za smanjenje javne potrošnje. Kako su to poslednjih dana izjavljivali predstavnici Vlade, srpska pregovaračka strana ponudiće zamrzavanje plata i penzija na sadašnjem nivou u 2010. godini, racionalizaciju državne administracije na svim nivoima, ali i štedljivije i skromnije javne nabavke i veću kontrolu troškova lokalnih samouprava.

Prema tim najavama, platforma Vlade Srbije u pregovorima s MMF-om biće da se smanji deficit budžeta sa 4,5 odsto BDP-a u 2009. na četiri odsto u 2010. godini, pri čemu ne bi povećavala poreze i PDV, ali bi istovremeno racionalizovala javnu potrošnju i smanjila budžetske izdatke.

Ministarstvo finansija već je pripremilo nacrt budžeta Srbije za 2010. godinu i to će, uz smanjenje deficita državne kase, biti jedna od glavnih tema u pregovorima sa Misijom MMF-a. Ukoliko bude postignut dogovor da u 2010. godini deficit budžeta bude četiri odsto BDP-a, on će iznositi između 125 i 130 milijardi dinara. Plan vlade je da deficit budžeta za narednu godinu mora biti pokriven iz realnih izvora, kao što su krediti od međunardnih finansijskih institucija po povoljnijim uslovima zaduživanja. Jedan od predloga koji će biti predočen Misiji MMF-a biće i da se izjednače godine života žena i muškaraca potrebnih za odlazak u penziju.

Vlada Srbije je u prethodnoj reviziji aranžmana, u avgustu ove godine, od MMF-a prihvatila obavezu da sprovede reforme penzijskog, zdravstvenog, prosvetnog i obrazovnog sistema, kao i da smanji javnu potrošnju.

Proces smanjenja javne potrošnje vlada je već započela donošenjem odluka da se smanji broj zaposlenih u državnoj administraciji za deset odsto i u lokalnim samoupravama.

Ilić: Vlada se ovoga puta dobro pripremila

Državni sekretar Ministarsva finansija Slobodan Ilić je optimista i očekuje nastavak aranžmana sa MMF-om, što znači povlačenje druge tranše kredita. Ilić kaže da se Vlada ovoga puta dobro pripremila.

"Očekujem da će glavni razgovori biti usmereni na budžetsku projekciju za 2010. godinu, iznos budžetskog deficita koji smo projektovali na nivou od četiri odsto, detaljnije obrazlaganje predviđenih ušteda koje se odnose na pozicije zadržavanja nivoa plata i penzija u 2010. i uštede po osnovu smanjenih nabavki roba i usluga. Zatim, ušteda koje će se odnositi na racionalizaciju javne administracije i svih drugih ušteda koje je Vlada projektovala s ciljem da smanji opterećenje građana i privrede“, kaže Ilić za B92.

On navodi da Vlada ostaje pri stavu da ni u idućoj godini nema povećanja poreza. Međutim, osim reforme administracije iduće godine nas očekuju reforme u još nekim važnim sektorima koje bi trebalo da donesu uštede, kaže Ilić.

"Reforme predstoje u domenu penzijskog, zdravstvenog i obrazovnog sistema. Što se tiče pokrivanja budžetskog deficita standardni su izvori za njegovo pokrivanje - prihodi po osnovu privatizacije, razni oblici zaduživanja bilo da se radi o domaćem ili međunarodnom tržištu, kao i razne vrste makrofinansijske pomoći koje očekujemo od međunarodnih finansijskih institucija“, ističe Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: