Ruska milijarda USD za pomoć Srbiji

Rusija je odobrila zahtev Srbije za finansijsku pomoć, ali se tek očekuje da se objave detalji tog kreditnog aranžmana, navodno vrednog oko milijardu dolara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.10.2009.

08:40

Default images

Detalji ruskog kredita trebalo bi da budu dogovoreni tokom današnjih razgovora, a 200 miliona dolara od ukupne sume namenjeno je budžetu Srbije. Ministar za vanredne situacije Rusije Sergej Šojgu kaže da se u kreditu radi o finansiranju infrastrukturnih projekata, povezanih sa železnicom, i drugih projekata, važnih za privredu Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je od predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva dobio pozitivan odgovor u vezi sa zahtevom Srbije za ruskom kreditnom podrškom i projektom gasovoda Južni Tok. "Naišli smo na pozitivan odgovor predsednika Rusije i ruske vlade u vezi sa našim zahtevu za kreditnu podršku Srbiji, ali istovremeno zajednički učestvujemo u projektu Južni tok", rekao je Tadić. Takođe, prema Tadićevim rečima, postoji mogućnost izgradnje novih lučkih kapaciteta na Dunavu kao i novih investicija u domenu energetike.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev je, govoreći o energetskim projektima, istakao da on i predsednik Srbije imaju podudarne stavove i kada je reč o novoj arhitekturi energetske bezbednosti u Evropi. Medvedev je ukazao na značaj nekoliko velikih projekata iz sfere energetike, ali i drugih oblasti saradnje. On je posebno istakao modernizaciju NIS-a, kompanije koja pretenduje, kako je rekao, da bude regionalni lider u energetici, izgradnju skladišta Banatski dvor, kao i projekte iz oblasti saobraćaja.

Ambasador Ruske federacije Aleksandar Konuzin potvrdio je da je za B92, da je zahtev Srbije pozitivno rešen. "Sada se radi samo na tehničkim detaljima za realizaciju tog projekta. Očekujem da će predsednici Boris Tadić i Dmitrij Medvedev razgovarati o zahtevu i da će zajedno definisati kako da se najbolje iskoriste resursi koje će Rusija staviti na raspolaganje Srbiji", objasnio je Konuzin.

Na pitanje da li odnosima između Rusije i Srbije dominira politika ili ekonomija, Konuzin kaže da se obe zemlje trude da odnosi budu izbalansirani u svim sferama.

"Kada je o politici reč, u poslednje vreme smo uspostavili stabilan dijalog na političkom nivou. Taj dijalog se odnosi na najkrupnija pitanja naših bilateralnih odnosa, ali i na našu saradnju na međunarodnom nivou. Mi smo veoma zadovoljni napretkom koji je, u poslednje vreme, ostvaren na nivou ekonomske saradnje. Sklopili smo i realizujemo strateške sporazume naročito u oblasti energetike. Osim toga, ove godine mi smo realizovali nekoliko projekata u oblasti kulturne razmene. Želimo, dakle, da naša saradnja bude višestrana i izbalansirana”, naveo je Konuzin.

On kao opravdane nije prihvatio ni komentare da zbog podrške Srbiji na političkom planu Rusija očekuje benefite na polju ekonomije.

"Naše zemlje u dugom istorijskom periodu imaju najprisnije odnose u svim sferama. Rusija je uvek pomagala je Srbija bila u teškoj situaciji, između ostalog za vreme Drugog svestskog rata. Istovremeno mi smo se trudili, koliko smo mogli, da razvijamo ekonomsku saradnju. Naš zajednički interes je da razvijamo saradnju na političkom nivou kao što je zajednički interes da razvijamo ekonomsku saradnju. Tu ne postoji uzročno posledična veza", zaključio je Konuzin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: