Telenor i SBB u trci za licencu

Kompanija Telenor i kablovski operater SBB biće glavni konkurenti u trci za licencu novog operatera fiksne telefonije u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.10.2009.

09:49

Default images

Dojče telekom neće se odazvati na ovaj tender, koji će biti raspisan do kraja godine, jer je ambicija nemačkog giganta i dalje kupovina Telekoma Srbija, čiju je prodaju Vlada odložila zbog svetske ekonomske krize, piše Blic.

Tender za drugog fiksnog operatera biće raspisan do kraja godine, a potom će za dva najbolja ponuđača biti organizovana aukcija. Početna aukcijska cena biće najviša koja je ponuđena na tenderu. Po važećem Zakonu o telekomunikacijama, monopol Telekoma Srbija u fiksnoj telefoniji istekao je u junu 2005. godine.

Jasna Matić, ministarka telekomunikacija u Vladi Srbije, potvrdila nam je da je u poslednjih godinu dana rastao interes za fiksnu telefoniju pre svega kod kompanija koje su već prisutne na našem tržištu telekomunikacija, kao i u drugim segmentima, kablovskoj televiziji, mobilnoj telefoniji. Matićeva je odbila da konkretno govori o pregovorima, ali veruje da će se norveški mobilni operater i vodeća domaća kablovska kompanija javiti na tender.

"Postoji šansa da se na tender javi Telenor ako se to uklopi u njihovu globalnu strategiju. Ima i domaćih operatera koji su pokazivali interesovanje, velike su šanse da se i SBB pojavi kao ponuđač", navodi Jasna Matić.

U SBB ne kriju da su zainteresovani, ali su Blicu rekli da ne mogu da tvrde da će učestvovati, jer još ne znaju uslove.

U „Telenoru” su odbili da se izjasne da li će učestvovati na tenderu. "Nismo upoznati sa uslovima tendera za drugog operatera fiksne telefonije. U skladu s tim, za sada nemamo komentar", rečeno nam je u ovoj kompaniji.

Ministarka Matić kaže da očekuje da će se na tender javiti operateri već prisutni u Srbiji „kako bi korisnicima mogli da ponude paket usluga koji obuhvata fiksnu telefoniju, mobilnu, internet i eventualno televiziju peko aj-ti protokola”. Ona ne veruje da će se na tenderu pojaviti Dojče telekom, prisutan indirektno na našem tržištu kroz suvlasništvo u grčkoj kompaniji OTE koja je vlasnik 20 odsto Telekoma Srbija.

"Dojče telekom ima veće ambicije, kupovinu Telekoma", kaže ministarka.

U trci za novog fiksnog operatera neće učestvovati ni „Telekom Austrija” koji već posluje na našem tržištu preko mobilnog operatera Vip.
"Nismo zainteresovani za dobijanje licence novog fiksnog operatera u Srbiji", kaže Dragana Roter, rukovodilac korporativnih komunikacija u Vip-u.

Nepoznata suma po kojoj će biti prodata licenca

Koliko novca će se sliti u budžet uvođenjem novog operatera za fiksnu telefoniju još nije poznato. Matićeva kaže da ne postoje tačne procene kolika će biti cena licence, i da je ponuđen dijapazon isuviše širok da bi se mogla pogoditi cena.

"Cena će se izdiferencirati na tenderu. Prepustićemo to tržištu", kaže ona.

Iako još nisu definisani tenderski uslovi, zna se da će oni sadržati odrednicu da licencu može da dobije samo telekomunikacioni operater, a ne, na primer, investicioni fond. Uslove tendera odrediće Republička agencija za telekomunikacije (Ratel).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: