Apatinska pivara prodata CVC-u

Beograd -- „Anhojzer-Buš InBev“ i „CVC kapital partners“ postigli su dogovor o prodaji InBevovih pivara u Centralnoj Evropi CVC-u, u okviru kojih je i Apatinska pivara.

Izvor: B92
Podeli

Globalna finansijska i konsultantska kompanija CVC platiće pivare oko 2,23 milijarde dolara i dodatnim pravima na isplatu budućeg očekivanog prihoda koji se procenjuje na 800 miliona dolara, na ime očekivanog povraćaja inicijalne investicije CVC-a. Očekuje se da će transakcija piti okončana do januara 2010.

U kompaniji CVC navode za B92 da planiraju da razviju grupu u regionalnog šampiona, „a to znači održavanje vodeće pozicije koji ova kompanija trenutno ima u Srbiji”. Iz te kompanije objašnjavaju i da ne planiraju nikakve promene u poslovanju pivare ili brendova koji se proizvode u Srbiji i dodaju da će „CVC nastaviti da podržava kompaniju i imena brendova u Srbiji”.

U saopštenju CVC se navodi da su „fondovi koje CVC savetuje prihvatili da kupe ABI-ove operacije u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Republici Češkoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji i Slovačkoj“. Takođe, „Anhojzer-Buš InBev“ će imati pravo preče kupovine ukoliko CVC poželi da proda kompanije u budućnosti.

Ištvan Seke, šef za Centralnu i Istočnu Evropu u CVC-u kaže da „operacije u Centralnoj Evropi predstavljaju prvu investiciju CVC-a u regionu i oduševljeni smo kupovinom ovako značajne kompanije sa pravim ikonama među brendovima, iskusnim menadžmentom i predanim kadrovima. CVC je posvećen razvoju grupe, koja će promeniti ime u StarBev, u reginalnog šampiona i radiće sa lokalnim timovima menadžera i zaposlenih na postizanju ovog cilja.’’

CVC je pristao da proizvodi i/ili distribuira brendove "Stella Artois", "Beck’s", "Lowenbrau", "Hoegaarden", "Spaten and Leffe" u pomenutim zemljama, na osnovu licence odobrene od strane ABI, dok ABI zadržava prava na proizvodnju i distribuciju Staropramena u nekoliko zemalja uključujući i Ukrajinu, Rusiju, SAD, Nemačku i Veliku Britaniju.

Apatinska pivara ima 900 zaposlenih i postala je 2003. deo belgijske grupacije Inbev, koja se naknadno spojilasa američkim Anhojzer-Bušom. Ovog leta je dobila i priznanje kao Apatinska pivara imala za najbolje rezultate u 2008. među 23 pivare centralne i istočne Evrope u okviru te. U razvoj Apatinske pivare od 2003. godine uloženo je 120 miliona evra. Ta pivara sa šest brendova koje proizvodi zauzima 46 odsto srpskog tržišta piva i prvi je proizvođač tog napitka u Srbiji.

„CVC kapital partners“ je globalna finansijska, konsultanska i investiciona kompanija osnovana 1981. i trenutno investira kroz svoje fond ove oko 18 milijardi evra. CVC Fond poseduje 51 kompaniju širom sveta koje zapošljavaju oko 280 hiljada ljudi u brojnim zemljama. Zajedno ove kompanije ostvaruju godišnju prodaju od oko 88 milijardi evra. CVC je, inače, vlasnik i poznatih kompanija kao što su Formula 1, Samsonajt i Kortefiel.

„Anhojzer-Buš InBev“ (ABI) posluje u 130 zemalja, zapošljava 120 hiljada radnika, a prošle godine je ostvarila prihod od 26,5 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu