Matroz će reciklirati aluminijum

Kompaniju Matroz u stečaju kupuje firma Industrikum za 2,8 miliona evra, koja će investirati 75 miliona evra u izgradnju nove fabrike za reciklažu aluminijuma.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2009.

13:31

Default images

Posle tri propale tenderske privatizacije i četiri neuspešna pokušaja prodaje u stečaju, sremskomitrovačka fabrika celuloze i papira će konačno biti prodata, i to privrednom društvu Industrikum iza koga stoji švajcarski kapital. Umesto proizvodnjom papira, ubuduće će se baviti reciklažom aluminijumskog otpada, saznaje Politika.

Kako je predviđeno dokumentom na koji je, kako saznajemo, Vlada Srbije nedavno dala saglasnost, Industrikum će kupiti Matroz u stečaju i to u celini za 2,86 miliona evra, uz ulaganje 75 miliona evra u rekonstrukciju postojećih objekata i izgradnju nove fabrike za reciklažu aluminijuma u Matrozovom fabričkom krugu.

Radovi bi trebalo da krenu u januaru da bi nova fabrika proradila u aprilu 2011. godine. Biće to treća ovakva fabrika u Evropi i prva u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope, kapaciteta 70.000 tona godišnje u prvoj fazi, odnosno 150.000 tona recikliranog aluminijuma u drugoj fazi. Nova fabrika zaposliće 250 novih radnika, dok će posla u celom lancu, kako ukazuju analize, biti za oko 2.500 ljudi. Posle tri propala tendera između 2003. i 2006. godine, mada je Matroz u postupku restrukturisanja oslobođen dugovanja više od 100 miliona dolara, država je avgusta 2007. pokrenula stečaj, kada je iz fabrike, koja je svojevremeno imala 3.500 zaposlenih, na tržište rada uputila hiljadu radnika.

U postupku stečaja, prodaja stečajnog dužnika, kao pravnog lica je oglašavana četiri puta, ali su sve četiri prodaje proglašene neuspelim pošto nije bilo zainteresovanih kupaca.

Prema podacima iz Registra privrednih subjekata, Matroz je prošlu godinu završio sa gubitkom od 5,8 miliona dinara, a u 2007. je zabeležio gubitak od 2,46 milijardi dinara. Preduzeće je na kraju prošle godine zvanično imalo jednog zaposlenog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: