Markione: Iz Kragujevca za ceo svet

Automobili koje će Fijat praviti u novom pogonu u Srbiji mogli bi da se prodaju širom sveta, najavio je direktor italijanskog proizvođača Serđo Markione.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 30.09.2009.

13:28

Default images

Na predstavljanju novog malog automobila "punto evo" u italijanskoj luci Specia, Markione je kazao da "bez obzira šta će se praviti u Srbiji, to (auto) bi moglo da se koristi globalno".

"Mogao bi da se prodaje svuda u svetu", istakao je Markione, ali nije precizirao šta misli kada kaže da će se "globalno koristiti", preneo je Vol strit džornal koji podseća da je u septembru 2008. Fijat potpisao sporazum o kupovini 67 odsto srpskog proizvodjača automobila Zastave.

Investicije u Zastavu su u sklopu Fijatove strategije povećanja proizvodnje u zemljama sa jevtinijom radnom snagom i nižim troškovima nego u Italiji. U vreme potpisivanja sporazuma Markione je nagovestio mogućnost da se u srpskoj fabrici pravi nova marka jeftinijeg automobila.

Planove proizvodnje jeftinijih kola Fijat je obznanio u vreme kada je Tata motors uspešno lansirala "nano" u Indiji, a popularnost Renoove marke "dačija" počela da raste. Reč je o veoma jeftinim automobilima.

Ipak, Markione nije želeo da komentariše spekulacije italijanskih medija da će auto koji će se praviti u fabrici u Srbiji biti u klasi jeftinijih modela.

Inače, pre nekoliko dana i ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić je najavio da bi uskoro trebalo da počne realizacija Fijatove investicije za pravljenje potpuno novog modela automobila koji će Fijat previti samo u Kragujevcu.

U Ministarstvu ekonomije pretpostavljaju da će prvi Fijatov model koji će se proizvoditi u Kragujevcu biti automobil „B“ klase, u godišnjoj seriji većoj od 200 hiljada modela, dok iz Fijata porušuju da „ništa definitivno nije odlučeno”.

Mediji navode da bi Fijat mogao da započne program u Kragujevcu produkcijom automobila marke „topolino“ ili „uno“, malim i jeftinim automobilima „A“ klase. U igri je, prema pisanju medija, i model sličan automobilu „uno“ koji se već proizvodi u Brazilu, koji bi, „redizajnirani“ i unapređeni, bio navodno, dug 3,6 metara i veličine je između „punta“ i „pande“, a ciljna grupa bili bi kupci iz srednje klase.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: