Inflacija dostigla 9,4 odsto

Inflacija u Srbiji, merena indeksom cena na malo, dostigla je za devet meseci ove godine 9,4 odsto, a u septembru je zabeležen rast cena od 0,3 odsto,

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.09.2009.

10:55

Default images

Republički zavod za statistiku objavio je da su cene robe u septembru su u proseku povećane 0,2 odsto, a usluga 0,6 odsto, dok je medjugodišnja inflacija dostigla 9,5 odsto.

Poljoprivredni proizvodi u septembru su poskupeli 0,7 odsto, na šta je uticalo sezonsko pomeranje cena voća i povrća, dok su zabeležene niže cene ribe.

Cene industrijsko prehrambenih proizvoda u proseku su niže 0,4 odsto, piće je poskupelo 0,1 odsto, a cene duvana su ostale nepromenjene.

Cene industrijsko neprehrambenih proizvoda u proseku su više 0,5 odsto i u toj grupi proizvoda zabeležen je rast cena derivata nafte, dok su cene ostalih proizvoda mirovale.

Usluge su poskupele 0,6 odsto, pri čemu je zabeleženo povećanje cena komunalnih usluga i mesečne uplate za dom učenika.

Troškovi života u Srbiji u septembru su povećani 0,2 odsto, od početkla godine za šest, a u odnosu na septembar prošle godine 7,1 odsto.

Razlika između indeksa cena na malo i indeksa troškova života je posledica različitog uticaja rasta cena pojedinih artikala na formiranje ovih indeksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: