Vlada pomaže investicije u RTB Bor

Vlada Srbije će finansijski podržati izgradnju savremene topionice bakra u okviru Rudarsko-topioničarskog basena Bor i za to je već rezervisala sredstva.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.09.2009.

08:31

Default images

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić je rekao da su u toku razgovori sa jednom finskom kompanijom koja je lider u toj oblasti, tako da će investicije garantovati i mnogo veću proizvodnju bakra i ekološki čistu sredinu.

On je kazao da će kroz taj aranžman država pokušati da obezbedi i deo finansija za nabavku neophodne opreme u rudniku. Škundrić je dodao da takođe treba početi i eksploataciju jalovišta u kojem je zarobljeno 600 hiljada tona bakra, za šta postoji nekoliko rešenja.

Ministar je rekao da će pomoći RTB-u i da dobije sredstva od Svetske banke, jer je važno sačuvati proizvodnju i ne otpuštati radnike, s obzirom na to da će bakar na svetskim tržištima uvek biti tražen i da će imati dobru cenu.

To će istovremeno biti i šansa da se kasnije pronađe dobra dokapitalizacija, rekao je Škundrić, napominjući da je protiv toga da se državni resursi prodaju po svaku cenu.

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski rekao je da je postojeća oprema u rudniku stara 27 godina i da je neophodna nova da bi moglo da se krene sa novim kopovima na Velikom Krivelju i u prvom i drugom reviru u Majdanpeku.

Prema njegovim rečima, do 2012. godine proizvodnja bakra mogla bi da se vrati na 50 hiljada tona godišnje, a u drugoj fazi mogla bi da se podigne i na 75 hiljada.

Direktor je dodao da će se izgradnjom nove topionice dobiti 3.700 tona bakra više godišnje, a očekuje se da će kamen-temeljac biti postavljen na proleće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: