Pad industrijske proizvodnje 15,4%

Beograd -- Industrijska proizvodnja u Srbiji u julu ove godine bila je za 15,4 odsto manja nego u istom mesecu prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Izvor: Beta
Podeli

Proizvodnja je u prvih sedam meseci 2009. bila za 17 odsto manja nego u istom periodu 2008. godine.

"Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u julu 2009. godine u odnosu na jul 2008. godine imale su proizvodnja hemikalija i hemijskih
proizvoda, proizvodnja osnovnih metala, proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja proizvoda od gume i plastike i proizvodnja nameštaja", navodi se u saopštenju.

U prerađivačkoj industriji u julu je zabeležen pad od 20,2 odsto, u sektoru vadjenja ruda i kamena pad od 2,6 procenata, dok je rast od 1,9 odsto zabeležen u proizvodnji i distribuciji struje, gasa i vode.

Posmatrano po nameni proizvoda, najveći pad od 30,9 odsto zabeležen je u proizvodnji repromaterijala osim energije.

Industrijska proizvodnja u julu je bila za 13,3 odsto manja u odnosu na prosek iz 2008, a prema desezoniranom indeksu proizvodnja je u julu
bila za 0,3 odsto manja nego u junu.

U junu je proizvodnja bila za 14,1 odsto manja nego u istom mesecu prošle godine.

Kada se u podatke uključi proizvodnja preduzeća sa manje od 50 zaposlenih, koje Republički zavod za statistiku prati na određenom uzorku, industrijska proizvodnja u julu ove godine manja je za 13,2 odsto u odnosu na prošlogodišnji prosek, a u preradjivačkoj industriji pad je iznosio 16,6 odsto.

strana 1 od 155 idi na stranu