U Srbiji inflacija 0,1% u avgustu

Beograd -- U Srbiji je u avgustu zabeležena inflacija od 0,1 odsto, dok je inflacija u prvih osam meseci dostigla 9,1 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Izvor: Beta
Podeli

Kako se navodi u saopštenju, u avgustu su cene robe u proseku bile na istom nivou kao u julu, a cene usluga su povećane 0,4 odsto, zbog poskupljenja komunalnih usluga. Prema podacima Zavoda, cene na malo u avgustu su bile za 9,4 odsto veće nego u istom mesecu 2008. godine.

U avgustu su cene poljoprivrednih proizvoda snižene za 6,5 procenata, zbog sezonskog pojeftinjenja povrća, voća, jaja i ribe. Cene industrijsko neprehrambenih proizvoda u proseku su povećane za 0,4 odsto, pošto je zabeležen rast cena derivata nafte i udžbenika.

Industrijsko prehrambeni proizvodi u avgustu su u proseku poskupeli takodje za 0,4 odsto, pića su skuplja za 0,1 procenat, a cene duvana su ostale nepromenjene.

Troškovi života u Srbiji u avgustu 2009. godine bili su za 0,1 odsto niži nego u julu, dok je godišnji rast troškova života iznosio 7,9 odsto, Rast troškova života u prvih osam meseci ove godine dostigao je 5,8 procenata.

strana 1 od 155 idi na stranu