Ljajić: Ništa neće biti poklonjeno

Vlada će omogućiti povezivanje staža zaposlenima kojim poslodavci nisu uplaćivali doprinose i nadoknadiće dug Fondu za zdravstveno osiguranje, kaže Rasim Ljajić

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.08.2009.

08:29

Default images

Ministar rada i socijane politike, međutim, kaže da to neće biti poklonjene pare i dodaje da alternative nije bilo i da je cilj vlade, prilikom donošenja odluke o paketu mera socijalne zaštite za zaposlene bio da radnici ne budu jedini koji trpe štetu i koji su na gubitku zbog posledica ekonomske krize.

"Naš cilj je bio da radnici ne trpe štetu i da ne budu oni jedini na gubitku, jer poslodavac je, iako nije platio doprinose na neki način zaštićen, dok je država sve to posmatrala sa strane, a ima realan politički, socijalni i ekonomski problem", naveo je Ljajić.

Postoje dva načina da poslodavci namire taj dug državi, precizirao je ministar. "Tražićemo od poslodavaca da podignu kredite, s tim što hipoteka neće biti imovina preduzeća nego njihova lična, a kod onih kod kojih to ne bude moguće dug će biti namiren vlasništvom države u kapitalu firme", naveo je Ljajić.

Ministar se slaže da je reč o "skupom paketu", iako se još nema preciznih podataka o kom iznosu je reč. On priznaje i da su poslodavci neuplaćivanjem doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje kršili zakon, ali smatra da "traženje krivaca ne bi zadovoljilo radnike koji štrajkuju".

Vlada Srbije odlučila je da namiri doprinose za penzijsko invalidsko osiguranje zaposlenima kojima poslodavci te iznose nisu uplaćivali od 1. januara 2004. godine do 30. juna ove godine, kao i da im se omogući overa zdravstvenih knjižica za 2009. godinu.

Drugi cilj, kazao je Ljajić, jeste da se radnici odgovore od štrajkova tako što im nudimo pregovore, jer u krajnjoj instanci svaki protest se, ipak, završi za pregovaračkim stolom.

Voditi računa o ekonomskoj stabilnosti

Vlada mora da vodi računa o ekonomskoj stabilnosti zemlje i u toj situaciji "svaki dinar je bitan", rekao je Ljajić, koji smanjenje deficita u budžetu Srbije vidi u reformi celokupnog javnog sektora i kaže da je "taj rez" neophodan, kao i da je "sada prilika za to".

Ljajić je ponovio da smanjenja socijalnih davanja i penzija neće biti, podsetivši da je za to dobijena i podrška svetske banke. Neophodan je novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju,kao i suštinska reforma celokupnog penzijskog sistema, i to što pre.

Boljitak za Srbiju Ljajić vidi u poboljšanju infrastrukture, posebno u jugoistočnoj Srbiji, smanjenju deficita u kadrovima u svim oblastima i na svim nivoima, kao i u uspešnoj ekonomiji.

To su prioriteti, ali kako smo, kaže on, tek na početku tog procesa, sada je bilo neophodno doneti paket socijalnih mera za zaštitu zaposlenih, koji je će biti ekonomski održiv i socijalno prihvatljiv i koji ide u susret rešavanju problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: