MMF traži reformu obrazovanja

Beograd -- Predstavnici MMF-a su delegaciji Ministarstva prosvete izneli stav o potrebi racionalizacije obrazovnog sistema u Srbiji.

Izvor: B92, Politika, Tanjug
Podeli

Ta racionalizacija se, pre svega, odnosi na mrežu škola, optimalan broj odeljenja i broj zaposlenih u prosveti. Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, mere koje Ministarstvo planira da realizuje su u određenoj meri u skladu sa preporukama iz izveštaja međunarodnih organizacija o stanju obrazovanja u Srbiji.

Predstavnici Ministarstva prosvete upoznali su članove MMF-a sa planovima i započetim aktivnostima na unapredjenju obrazovnog sistema u Srbiji i podizanju nivoa njegovog kvaliteta i efikasnosti, navedeno je u saopštenju.

Ministar Obradović ukazao je na niz specifičnosti obrazovnog sistema u Srbiji i na potrebu uvažavanja ekonomske situacije, a posebno na važnost obrazovanja za dalji razvoj Srbije i rast bruto društvenog proizvoda, ističe se u saopštenju.

On je ranije istakao da bi se bez otpuštanja radnika mogao rešiti problem viška zaposlenih u prosveti, dodajući da je jedan od načina njihovo angažovanje u sistemu obrazovanja odraslih, nakon usvajanja zakona, najverovatnije do kraja godine. Ministar je dodao da bi program racionalizacije mogao da se realizuje u toku ove i naredne školske godine.

"Uštedećemo na administraciji"

Ministar ekonomije Mlađan Dinkićem kaže da će deficit od 4,5 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) moći da se pokrije smanjenjem broja zaposlenih u državnoj administraciji. Vlada danas, ipak neće raspravljati o zakonima o potrebnom broju činovnika u lokalnoj administraciji i zakona o državnim službenicima, kako je juče najavio Mlađan Dinkić.

Iz njegovog kabineta stiglo je pojašnjenje da se na Nacrtu zakona o potrebnom broju činovnika u lokalnoj administraciji tek radi i da će on biti usaglašen sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nacrt zakona o državnim službenicima radiće generalni sekretarijat Vlade zajedno sa kabinetom premijera Mirka Cvetkovića, a oba bi mogla da se nađu pred vladom sledeće nedelje.

Dinkić je inače, najavio da će ti zakoni biti usvojeni u Skupštini Srbije do kraja oktobra, da bi sistematizacija radnih mesta bila završena do kraja godine, a od januara 2010. godine višak zaposlenih će napustiti trajno radna mesta u državnoj administraciji, pri čemu neće moći da se na tim istim mestima ponovo zapošljavaju novi ljudi.

Cvetković: Reforma javnog sektora nekoliko narednih godina

Premijer Mirko Cvetković izjavio je u utorak, 25. avgusta, da Misija MMF-a nije insistirala na povećanju stope PDV-a i naglasio da neće biti povećanja poreskih opterećenja privrede, kao meri za smanjenje deficita u budžetu Srbije.

Cvetković je naveo da će na tehničkom nivou razgovora sa Misijom MMF biti utvrdjeni elementi na koji način će biti smanjen deficit budžeta koji nastaje zbog nedostatka prihoda u ovoj godini.

Grej: "Stezanje kaiša"

Šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Sajmon Grej kaže da Srbija može smanjiti budžetski deficit "stezanjem kaiša", a da istovremeno zadrži dobar kvaliteta usluga i projekata. "Penzije su pojedinačno gledano najveći trošak", rekao je Grej i dodao da Srbija "očigledno mora biti pažljivija i planirati koliko će i gde da se investira". On kaže da se železnica "mora najpre rekonstruisati da bi se tu kasnije više ulagalo i da bi se bolje koristila", ukazujući i da će subvencije "opadati sa daljom privatizacijom i Vlada bi trebala da bude pažljiva u tome koliko pomaže privatni sektor".

Predsednik Vlade je rekao da reforma javnog sektora ne može da bude završena za tri do četiri meseca, već će biti sprovedena u nekoliko narednih godina, pri čemu će tačno biti planirani budući koraci u toj reformi.

Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić razgovarao je u utorak, 25. avgusta, sa delegacijom MMF-a o penzijama i penzionom sistemu Srbije u uslovima krize i ostao dosledan u stavu da u narednom periodu neće doći do smanjenja plata i penzija, kao i u prethodnim pregovorima sa MMF-om.

Misija MMF-a je 24. avgusta počela razgovore s predstavnicima Vlade i Narodne banke Srbije o reviziji tekućeg kreditnog aranžmana vrednog 2,9 milijardi evra.

Planirano je da ti razgovori traju do kraja srede, 2. septembra.

Privrednici traže efikasniju državu

Rodoljub Drašković, vlasnik kompanije „Svislajon-Takovo”, tvrdi „da bi Srbija imala korist kada bi 50 odsto zaposlenih u državnim službama sedelo kod kuće i primalo 60 odsto plate“. On dodaje da bi broj ministarstava trebalo bi svesti na najviše sedam i to MUP, ministarstvo inostranih poslova, finansija, ekonomije, vojske, školstva i zdravstva.

Mirko Todorović, vlasnik konfekcije Todor, kaže da danas svi roditelji hoće da zaposle decu u državnim firmama. „Dokle god je tako, nema budućnosti za privredu ove zemlje“, naglašava Todorović, dodajući da veliko opterećenje za poreske obveznike predstavlja ne samo prevelik broj ministarstava, već i sve brojniji opštinski činovnici.

Slobodan Vučićević, predsednik uprave kompanije Droga-Kolinska, kaže da su privrednici još na samom početku krize od države tražili da na vlastitom primeru pokaže kako treba štedeti. Ističe, međutim, da zasad nije bilo očekivanih rezultata. On ističe da najveći broj državnih činovnika, u slučaju gubitka radnog mesta, sasvim sigurno neće pronaći novi posao, što će za Vladu Srbije, doduše, predstavljati manje opterećenje nego sadašnja situacija. Ipak, Vučićević naglašava da racionalizacija mora biti sprovedena, ma koliko bolno i nepopularno to bilo.

„Trebalo bi napraviti računicu, kao što to rade kadrovske službe u preduzećima, i utvrditi koliki je broj zaposlenih u državnoj službi zaista neophodan. To bi valjalo uraditi i kada je reč o ministarstvima“, kaže Vučićević i napominje da je neophodno ugledati se na dobre primere drugih zemalja i sprovesti racionalizaciju i u zdravstvu i školstvu.

strana 1 od 155 idi na stranu