Platni deficit manji čak 62,4 odsto

Deficit tekućeg platnog bilansa Srbije je u prvih pet meseci iznosio je 891 milion evra, što je pad od čak 62,4 odsto u odnosu na isti period 2008. godine.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.08.2009.

08:24

Default images

U kapitalnom i finansijskom bilansu evidentiran je bruto priliv stranih direktnih investicija od 779 miliona evra, dok su tekući transferi bili u plusu više od 1,3 milijarde evra, što je za skoro 300 miliona evra bolji rezultat nego lane.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je ranije da će zbog efekata krize platni deficit biti znatno manji, pa će i centralnoj banci biti potrebno manje novca od MMF-a da bi se pokrio deficit.

"Za prvih šest meseci prošle godine tekući platni deficit je bio dve do 2,5 milijardi evra, dok je za prvih šest meseci ove godine manji od milijardu evra", naveo je guverner.

Jelašić je napomenuo da će tekući platni deficit u ovoj godini biti najverovatnije jednocifren, dok je u 2008. godini bio blizu 18 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: