Ukinuti porez na mobilnu telefoniju

Generalni direktor Telenora u Srbiji Ćel-Morten Jonsen kaže da je neophodno da Vlada Srbije sledeće godine ukine dodatni porez na mobilnu telefoniju.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 31.07.2009.

12:43

Default images

"Taj porez škodi najvećim investitorima u Srbiji i građanima", kazao je on povodom odluke Vlade Srbije iz juna da uvede porez na mobilnu telefoniju od 10 odsto u okviru mera za smanjenje budžetskog deficita pri rebalasnu budžeta.

Jonsen je kazao da je nakon redovne revizije tržišne vrednosti kompanije u Srbiji norveška Telenor grupa morala da umanji vrednost srpskog operatera mobilne telefonije za oko 220 miliona evra.

"To umanjenje vrednosti je rezultat usporavanja rasta ekonomije u Srbiji i uvođenja poreza na mobilnu telefoniju", kazao je generalni direktor Telenora u Srbiji i dodao da je kod tog poreza najveći problem što je stvorio nesigurnost.

Za kompaniju u Srbiji, naveo je, smanjenje vrednosti imovine znači da će morati da se poveća efikasnost u poslovanju i da se utvrdi da li postoje načini za poboljšanje organizacije.

Jonsen je naveo i da su poslovni rezultati Telenora u Srbiji u prvoj polovni ove godine dobri. Prema podacima poslovodstva, Telenor je u prvoj polovini ove godine u Srbiji imao dobit pre oporezivanja od 3,8 milijardi dinara (oko 40 miliona evra), od čega je 1,87 milijardi dinara ostvareno u drugom tromesečju.

Ukupni prihodi Telenora u Srbiji u prvoj polovini ove godine bili su 15,47 milijardi dinara (164,73 miliona evra), čime je zabeležne rast od 2,3 odsto. U Telenoru su naveli da je ukupan prihod u Srbiji u drugom tromesečju 2009. iznosio je 7,92 milijarde dinara (84,34 miliona evra), što je za jedan odsto više nego u istom periodu prošle godine, a EBITDA je smanjena za četiri odsto, na 3,16 milijardi dinara (33,6 miliona evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: