Razmena Srbije i Nemačke u padu

Ukupna trgovinska razmena Srbije i Nemačke u prvom kvartalu ove godine bila je 618 miliona evra, što je za 25 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 30.05.2009.

14:25

Default images

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je u razmeni sa Nemačkom u prva četiri meseca imala deficit od 218 miliona evra. Precizira se da je Srbija u Nemačku izvezla robe i usluga za skoro 200 miliona evra što je povećanje od 18,4 odsto, a uvezla iz Nemačke robe za 418 miliona evra, odnosno za 28 odsto manje nego u prvom kvartalu 2008. godine.

Trgovinska razmena sa Nemačkom u ukupnom izvozu i uvozu Srbije učestvuje sa 11,5 procenata, zbog čega je Nemačka i dalje najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije u okviru Evropske unije.

Kao glavni razlog smanjenja razmene navodi se svetska ekonomska kriza koja je dovela do pada privredne aktivnosti.

Pad srpskog izvoza je posledica i velikog smanjenja cena primarnih proizvoda na svetskom trzistu koji imaju veliko ucesce u strukturi izvoza, navodi se u informaciji Predstavništva PKS-a u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: