Petrohemija (ne) obustavlja rad?

Pančevačka Petrohemija neće obustaviti rad pošto je sa predstavnicima Naftne industrije Srbije (NIS) dogovorena dalja isporuka sirovog benzina toj kompaniji.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 30.04.2009.

17:33

Default images

"Naišli smo na razumevanje NIS-a, koji je prihvatio da obezbedi dovoljne količine primarnog benzina za nastavak proizvodnje u Petrohemiji”, kaže državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić i dodaje da se na taj način otvara mogućnost da se u narednom periodu pokuša naći odgovarajuće rešenje za tu kompaniju.

Mrakić je istakao da, iako Petrohemija, kao privredni subjekt, nije u direktnoj nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike, preduzete su sve potrebne mere da ne dodje do prekida proizvodnje u toj kompaniji iz nadleznosti tog ministarstva.

Predstavnici pančevačke Petrohemije ranije su najavili da će obustaviti proizvodnju, jer u Vladi Srbije nije postignut dogovor o pomoći tom preduzeću da nastavii sa proizvodnjom i zapretili generalnim štrajkom u fabrici.

Generalni direktor Petrohemije Slobodan Adžić rekao je da nije postignut dogovor u Vladi da se toj kompaniji pomogne sa 1,5 milion evra, da bi se obezbedila avansna isporuka pirolitičkog benzina iz NIS-a i nastavila proizvodnja.

Predsednik Samostalnog sindikata Miša Faraga najavio je da će 18. maja početi generalni štrajk radnika i upozorio da će se radnici zatvoriti u fabriku i neće izlaziti dok god se ne daju odgovori na pitanja o kontinuitetu proizvodnje i privatizaciji Petrohemije.

Gradonačelnik Pančeva Vesna Martinović rekla je da je zbog novonastale situacija ugrožena ne samo Patrohemija, nego i socijalna sigurnost celog grada i apelovala na državu da nadje rešenja za tu kompaniju.

Petrohemija je zatražila pomoć od Vlade Srbije od 1,5 milion evra, koliko im treba mesečno da uplate avans NIS-u za isporuku hiljadu tona sirovog benzina dnevno, da bi mogli da normalno da posluju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: