Povećanje PDV-a na 20 odsto?

Beograd -- Uz pregovore sa MMF-om, Vlada Srbije traži rešenje koje će najmanje pogoditi siromašne, a jedno do njih je povećanje PDV-a na 20 posto, kaže Jurij Bajec

Izvor: B92
Podeli

"Vlada Srbije će veoma teško sprovesti u delo solidarni porez od šest odsto, ali u okviru te opcije postoje i druga rešenja", izjavio je član Ekonomskog saveta Vlade Srbije Jurij Bajec.

Bajec smatra da će građani, ukoliko vlada umesto solidarnog poreza, poveća PDV ipak biti manje pogođeni, jer će imati mogućnost izbora. Međutim, povećanje PDV-a bi moglo pogoditi pre svih, kako je rekao, najsiromašnije građane.

“Državi je najlakše da prikupi pare kroz povećani PDV i da digne akcize na gorivo. Prosto nema šta da radi jer je to najsigurniji način i nekima se čini najbezboniji. Ja pokušavam da objasnim da nije to najbezbolniji, jer ako time povećate inflaciju. Koga ćemo pogoditi? Pa opet najsiromašnije. Jer neko ko ima 20.000, njemu inflacija od 10 posto i 15 posto mnogo znači”, kaže Bajec.

On smatra da je Vlada pogrešila što je izašla u javnost sa predlogom solidarnog poreza, a zatim najavila da je moguće da će odustati od njega.

Govoreći o reformi državne uprave, Bajec kaže da to ne može da se uradi preko noći i da je potrebno sistemsko rešenje. On kaže da se vlada nije odlučila na smanjenje broja državnih službenika jer ih štiti Zakon o radu i Zakon o državnim službenicima.

“Verujem da će ova situacija, koja nije ni malo dobra i koja će trajati sigurno čitavu ovu godinu i dobar deo sledeće, takve stvari da izgura na dnevni red i da se takve stvari donesu. Ali moraju da se donesu po principu legalne države”, dodao je Bajec.

On je rekao da je država Srbija, kako se izrazio, veoma loš preduzetnik i da nije u stanju da reši pitanje sigurnosti ulaganja i tako privuče strane investicije. Bajec kaže da stranci, zbog ponašanja ne samo vlade, već i opština i Skupštine stiču utisak da Srbija nije sigurna zemlja gde bi se ulagao novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 159 idi na stranu