Industrijska proizvodnja pala 20 %

Beograd -- Industrijska proizvodnja u Srbiji u februaru je bila 19,7 odsto manja nego u istom mesecu 2008. dok je u poređenju sa prosečnom u 2008. bila manja 21,9 odsto.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Posmatrano po sektorima, u februaru ove je u poređenju sa istim mesecom prethodne godine u sektoru prerađivačke industrije zabeležen pad od 23,7 odsto, kod vađenja rude i kamena od 10,8 odsto, a u proizvodnji i distribuciji struje, gasa i vode od 8,5 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama pokazuju da je u februaru u proizvodnji kapitalnih proizvoda ubeležen pad od 35,9 odsto, kod trajnih proizvoda za široku potrošnju od 34,5 odsto, intermedijarnih proizvoda osim energije od 33,1 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju od 13,4 i energije od osam odsto.

Pad na godišnjem nivou u februaru je zabeležen kod 28 oblasti čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 99,9 odsto, pokazuju podaci iz saopštenja.

Februarskom padu industrijske proizvodnje najviše je doprinelo smanjenje produkcije osnovnih metala, prehrambenih proizvoda, proizvodnje proizvoda od nemetalnih minerala, hemikalija i hemijskih proizvoda i proizvodnje električne energije.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za februar 2009. godine u odnosu na prosek iz 2008. za industriju ukupno pokazuje da je ostvaren pad od 12,8 odsto, a za prerađivačku industriju od 15,9 odsto.

Istovremeno desezonirani indeks industrijske proizvodnje za februar u odnosu na januar ove godine pokazuje da je za industriju ukupno ostvaren rast od 0,6 odsto, a za prerađivačku industriju rast od četiri odsto.

Kada se uključi industrijska proizvodnja malih preduzeća, u februaru ove godine je industrijska proizvodnja u poređenju sa prosekom iz 2008. kod ukupne industrijske proizvodnje manja 22,1 odsto, a kod prerađivačke industrije 28,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 169 idi na stranu