Suficit sa CEFTA 63,2 mil. dolara

Srbija je u januaru ostvarila suficit u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA sporazuma od 63,2 miliona dolara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 28.02.2009.

14:06

Default images

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je Srbija u zemlje CEFTA najviše izvozila žitarice, proizvode od njih i razne vrste pića, a najviše je uvozila gvožđe, čelik, kameni ugalj i energente.

Izvoz Srbije u januaru vredeo je 132,1 miliona dolara, a uvoz 68,9 miliona, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 191,7 odsto. Srbija je u prošloj godini ostvarila suficit u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA od 1,8 milijardi dolara.

Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima stalni suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi. Prema učešću u ukupnom izvozu Srbije, to tržište je drugo po značaju, posle zemalja EU.

Potencijali tržišta zemalja CEFTA, su značajni jer su proteklih godina ostvarene visoke stope rasta bruto domaćeg proizvoda, jasne su perspektive u pogledu daljeg rasta kao posledice napretka u evropskim integracijama.

Njegove dodatne prednosti su blizina i poznavanje poslovne kulture i preferencija potrošača, kao i mogućnost oslobadjanja od carina za izvoz proizvoda za čiju proizvodnju je korišćeno 70 odsto sirovina iz CEFTA regiona ili EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: