Škundrić:Rusi uplatili novac za NIS

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić kaže da su Rusi isplatili Srbiji 400 miliona evra za prodaju 51 odsto Naftne industrije Srbije (NIS).

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 31.01.2009.

15:16

Default images

Ministar je precizirao da je ruska kompanija Gaspromnjeft izvršila transfer novca za kupovinu Naftne industrije Srbije na svoj račun u jednoj banci u Beogradu i dodao da će prenos novca na račun budžeta biti "okončan u ponedeljak".

"Transfer novca je u toku, pare su već prebačene u jednu beogradsku banku, a transfer na račun budžeta biće završen u ponedeljak", rekao je Škundrić i dodao da transakcija protiče bez ikakvih problema, a da je Srbija želela da bankarski troškovi budu minimalni zbog čega je transakcija potrajala dan, dva duže.

Sporazum o prodaji 51 odsto kapitala NIS-a Gaspromnjeftu potpisan je 24. decembra 2008. u Moskvi. Tim sporazumom ruska kompanija se obavezala da će uplatiti 400 miliona evra u roku od 130 dana od dana potpisivanja tog ugovora. Takođe, Gaspromnjeft se obavezao da će u modernizaciju NIS-a investirati dodatnih 547 miliona evra.

Škundrić je naveo da posle uplate sledi prenos 51 odsto akcija NIS-a ruskom naftnom gigatnu Gaspromnjeft, kao i promena u organizaciji i
menadžmentu kompanije. "Kada se izvrši prenos 51 odsto kapitala, održaće se nova skupština akcionara na kojoj će biti imenovan bord direktora. Ispred Gaspromnjefta biće šest predstavnika Upravnog odbora, a ispred srpske strane pet", precizirao je Škundrić.

On je dodao da će predsednik Upravnog odbora NIS-a najverovatnije biti predstavnik Gaspromnjefta Dmitrij Mališev.

Ministar je kazao da će svi zaposleni ostati na svojim radnim mestima, ali je najavio da su moguće promene na određenim rukovodećim pozicijama. "To će kasnije doći na red. U ovom trenutku svi zaposleni ostaju na svojim radnim mestima", kazao je Škundrić.

On je dodao da radnici koji žele da napuste NIS mogu to da učine u dogovoru sa menadžmentom kompanije. Prema njegovim tvrdnjama, ti radnici će imati bolju nadoknadu nego drugi radnici u preduzećima koja su do sada privatizovana. Škundrić je kazao da su svi radnici zaštićeni, jer je postignut do sada najbolji socijalni program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: