Na aukciji prodato šest preduzeća

Na aukciji u Agenciji za privatizaciju u petak je prodato šest preduzeća za ukupno 174,9 miliona dinara.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 31.01.2009.

13:33

Default images

Vlasnik kompanije Pablik konsalting Stojan Đorđević kupio je tri firme - preduzeće Jugobicikl za oko 13 miliona dinara, „Biro za organizaciju” za 247 hiljada dinara, i Termovent za 57,9 miliona dinara, a sva tri preduzeća kupljena su po početnoj ceni.

Trgovinsko preduzeće Zvezda iz Surdulice, po početnoj ceni od 16,4 miliona dinara kupio je Slađan Marinković, koji je kazao da neće biti otpuštanja radnika i da će nastaviti delatnost.

Čačansko preduzeće za proizvodnju sušara i rashladnih uređaja Cer kupio je po početnoj ceni od 85 miliona dinara vlasnik firme Slovas iz Čačka Slobodan Vasilijević, koja se bavi trgovinom čelika i proizvodnjom i prodajom procesne opreme.

Vasilijević je rekao da je u planu proširenje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika, ali da je pre toga potrebno investirati u opremu i mašine koje su u lošem stanju. Novi većinski vlasnik obavezao se da u preduzeće investira 19,22 miliona dinara.

"Kupili smo preduzeće sa velikom tradicijom, ali sa veoma zastarelom opremom i tehnologijom. Nameravamo da ulažemo u novu opremu i da uvedemo nove proizvodne linije, pa ćemo, sigurno, premašiti predvidjeni iznos obaveznih investicija", izjavio je novi vlasnik Cera, dodajući da je u planu i zapošljavnje novih radnika.

Cer je nekada zapošljavao oko 1.800 radnika i bio značajan izvoznik. Posle NATO bombarovanja 1999. godine, borio se za opstanak, pa je do nedavno imao 149 zaposlenih. Posle sprovedenog socijalnog programa u fabrici su ostala samo 44 zaposlena.

Ovo je bila četvrta aukcijska prodaja Cera, jer na prethodnim aukcijama nije bilo zainteresovanih kupaca. Prva aukcija Cera odrzana je u januaru 2007. godine. Fabrika već nekoliko godina posluje sa gubicima, pre dva meseca fabriku je napustilo 149 radnika kao tehnološki višak, a ostalo je 44 radnika koji platu nisu primili nekoliko meseci.

Industriju trikotaže i pletiva iz Grdelice kupio je po početnoj ceni od 2,3 miliona dinara Ljubiša Nikolić, koji ima firmu u Francuskoj ABC sistem i bavi se proizvodnjom i ugradnjom prozora i vrata.

On je kazao da planira da pokrene proizvodnju u toj fabrici i da zaposli oko 10 radnika, a prednost će imati oni koji su do sada radili u toj fabrici. Nikolić je kazao da su mašine u toj fabici neupotrebljive i da su potrebne velike investicije da bi se pokrenula proizvodnja i naglasio da je za početak najbitinije da radnici dobiju posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: