Uvoz gasa koštao 20,8 miliona evra

Mađarska i Nemačka su isporučile Srbiji od 8. do 19. januara oko 53,35 miliona kubnih metara gasa, za oko 20,8 miliona evra, rekao je Dušan Bajatović.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.01.2009.

17:06

Default images

Direktor Srbijagasa je kazao da je Srbija u tom periodu od mađarskog Mola uvezla 24 miliona kubnih metara gasa, čija je vrednost oko 13 miliona dolara, i to je u potpunosti plaćeno. Nemački Eon isporučio je Srbiji oko 29,3 miliona kubnih metara gasa, čija je vrednost 10,9 miliona evra, a do sada je plaćeno oko devet miliona evra.

"Bilo je razumevanja i sa nemačke i sa mađarske strane za plaćanje, što inače nije uobičajeno u trgovini gasom", kazao je Bajatović i dodao da je ostalo da se usaglase još neki transportni troškovi, koji, međutim, neće imati značajniji finansijski uticaj.

Direktor Srbijagasa naveo je da je podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru dnevno isporučivalo pola miliona kubnih metara gasa, što je pomoglo da se pri prekidu isporuke ruskog gasa sistem održi 36 sati duže u pogonu nego što je inače predviđeno.

"Uz pomoć države i Vlade Srbije uspeli smo da obezbedimo gas od Nemačke i Mađarske, i to je bio vid solidarnosti Evropske unije prema Srbiji", ocenio je Bajatović i podsetio da Srbija uvozi 95 odsto potrebnog gasa, koji mora da se plati prema tržišnim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: