Raspisan tender za termoelektrane

Beograd -- Elektroprivreda Srbije objavila je danas tender za izbor strateških partnera za izgradnju TE "Kolubara B" i novog bloka u TE "Nikola Tesla B".

Izvor: B92
Podeli

Kako se navodi u oglasima objavljenim u listu Politika, investitori su u odvojenim tenderima pozvani da do 20. marta EPS-u dostave pisma o zainteresovanosti za izgradnju dva bloka snage od po 350 megavata u TE "Kolubara" i novog bloka snage 700 megavata u TE "Nikola Tesla B". Međunarodni javni poziv objavljen je i u Fajnenšl Tajmsu.

Navodi se da bi kvalifikacioni postupak trebalo da bude završen u prvoj polovini ove godine, nakon čega će kvalifikovane kompanije dobiti tendersku dokumentaciju za podnošenje ponuda za partnerstvo sa Elektroprivredom Srbije.

Očekuje se da će početkom četvrtog tromesečja ove godine u EPS stići ponude i da će do kraja 2009. godine biti izabrani najpovoljniji ponudjači.

Ministar energetike Petar Škundrić kazao je da je ukupna vrednost te dve investicije oko dve milijarde evra, a projekti će biti realizovani u narednih pet do šest godina.

Kako su najavili iz EPS-a, udeo srpske elektroprivrede u novim objektima ne može biti manji od 20 odsto, a maksimalno 49 odsto, ali koliko će on tačno iznositi zavisiće od partnera i od uslova koje oni ponude.

Direktor EPS-a Vladimir Đordjević kazao je da je do sada 16 svetskih kompanija pokazalo zainteresovanost za učešće na tenderu.

Raspisivanje tendera za strateške partnere za izgradnju novih blokova odlaže se od 2006. godine. Interesovanje za izgradnju novih elektrana u Srbiji, prema ranijim pisanjima medija, pokazale su ruske i zapadnoevropske firme, kao i kompanije iz Kine.

Izgradnja TE Kolubara B počela je 1988. godine, a tri godine kasnije je obustavljena. U taj projekat je do sada uloženo više od 300 miliona evra.

Srbija

Nakon Davosa nove investicije

Davos -- Predstavljanje u Davosu će pomoći da "Srbija prođe kroz ekonomsku krizu na način da očuva kapacitete i otvori nove mogućnosti investiranja", kaže Božidar Đelić.

Srbija subota 31.01. 14:59 Komentara: 8
strana 1 od 173 idi na stranu