Najveći izvoz sa zemljama EU

Spoljnotrgovinska razmena Srbije za 11 meseci ove godine iznosila je 31,7 milijardi dolara, kaže direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.12.2008.

10:32

Default images

On je rekao da je za to vreme izvoz dostigao 10,25 milijardi dolara, a uvoz 21,4 milijarde, pri čemu je uvoz rastao brže od izvoza. Razmenu karakteriše izuzetno visok spoljnotrgovinski deficit koji iznosi 11,15 milijardi dolara i veći je 29,2 odsto nego 2007. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 47,9 odsto i manja je nego prethodne godine, kada je bila 48,1 odsto. Svetska ekonomska kriza uticala je na smanjenje porudžbina iz inostranstva, što se negativno odrazilo na izvoz, koji je u padu od avgusta.

Zbog usporavanja privredne aktivnosti u Srbiji, došlo je i do pada uvoza, tako je samo u novembru uvoz smanjen za više od pola milijadre dolara, odnosno za više od četvrtine oktobarskog uvoza.

U drugoj polovini godine izvoz je manji 11 odsto u odnosu na prvu, a pad je najuočljiviji kod izvoza gvožđa i čelika - 26,3 odsto - i obojenih metala - 18,8 odsto. Ovi proizvodi čine i dobar deo uvoza, koji je, takođe, opao. U Zavodu za statistiku smatraju da su efekti krize, zasad, vidno ublaženi izvozom poljoprivrednih proizvoda u zemlje CEFTA sporazuma.

U izvozu su, sa 65,4 odsto, preovlađivali proizvodi za reprodukciju, zatim roba za široku potrošnju koja je činila 26,4 odsto, dok je oprema činila 8,1 odsto isporuka na inostrano tržište.

Kada je reč o uvozu, najviše su zastupljeni proizvodi za reprodukciju - 61 odsto, a slede roba za široku potrošnju sa 22,4, i oprema sa 16,6 odsto.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su BiH, Crna Gora i Nemačka, a u uvozu Rusija, Nemačka i Italija.

Spoljnotrgovinska razmena bila je najveća sa zemljama EU, suficit je ostvaren u razmeni sa bivšim republikama SFRJ, BiH, Crnom Gorom i Makedonijom, a najveći deficit bio je sa Rusijom, zbog uvoza energenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: