Sloboda ugovorila 40 mil. $ izvoza

Vojna fabrika Sloboda iz Čačka ugovorila je u ovoj godini izvoz u vrednosti od 40 miliona dolara, kaže direktor te kompanije Sloboda Radomir Ljujić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2008.

10:05

Default images

On je kazao da je tokom 2008. godine izvezeno proizvoda za 15 milion dolara, a preostali ugovoreni izvozni poslovi, vredni 25 miliona dolara biće realizovani tokom sledeće godine. Vojna fabrika Sloboda izvozi u sve zemlje Evrope, kao i na druge kontitnete, od Filipina do Čilea.

U fabriku je tokom ove godine investirano tri miliona evra u kupovinu novih mašina i oko 62 miliona dinara za izgradnju novih pogona, a direktor kompanije Slobode u okviru koje posluje vojna fabrike rekao je i da je u ovoj godini u vojnoj fabrici realizovan drugi krug socijalnog programa po kome je 189 radnika napustilo fabriku.

Ljujić je istakao da je nakon hjihovog odlaska primljeno 212 novih radnika, od kojih je 120 iz Soboda aparata, a 110 sa biroa za zapošljavanje.

Direktor fabrike za proizvodnju električnih aparata za domaćinstvo Sloboda aparati Zoran Bogićević rekao je da je u toj fabrici situacija veoma loša i da je realizovano deset odsto od planirane proizvodnje. On je dodao da je ukupna proizvodnja vredela ukupno oko 33 miliona dinara.

Zaposleni u fabrici Sloboda aparati, koja posluje u okviru kompanije Sloboda, u ovoj godini primali su minimalne plate, a relizovan drugi krug socijalnog programa po kome je 80 radnika napustilo fabriku uz državnu otpremninu, naveli su u poslovodstvu.

Ukupni dugovi Sloboda aparata su dostigli oko 1,3 milijarde dinara, a kompanija ima i negativan bilans poslovanja od oko 517 miliona dinara.

Lujić je dodao da je kompanija spremna da otpiše dug Slobode aparata koji iznosi oko 400 miliona dinara, kao i da će država otpisati dug od 140 miliona dinara.

Bogićević je istakao da je fabrika vrednost kompanije Sloboda aparati procenjena na 24,7 miliona dinara i da je prema njegovoj oceni potrebno da budući vlasnik uloži oko 372 milliona dinara. Privatizacija te fabirke, koja ima 45 odsto društvenog kapitala, još uvek nije zakazana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: