Trgovinski deficit 7,5 mlrd. evra

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvih 11 meseci ove godine iznosio je 7,5 milijardi evra, što je za 18,5 odsto više nego u istom periodu 2007. godine.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.12.2008.

16:00

Default images

Republički zavod za statistiku je objavio da je izvoz porastao za 17,2 odsto, na 6,9 milijardi evra, dok je uvoz dostigao 14,4 milijarde evra, što predstavlja rast od 17,9 odsto. Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije dostigla je 21,3 milijarde evra, što je za 17,7 odsto više nego za 11 meseci 2007. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 47,9 odsto i manja je nego u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 48,1 odsto.

Prema navodima Zavoda, svetska finansijska kriza uticala je na spoljnotrgovinsku razmenu Srbije, pošto se zbog smanjenje svetskih porudžbina od avgusta konstantno beleži pad izvoza. Od jula se beleži i pad uvoza zbog usporavanja privredne aktivnosti u Srbiji, navodi se i dodaje da je u novembru uzvoz bio za pola milijarde dolara manji nego u oktobru.

Za sada se efekti svetske finansijske krize na spoljnotrgovinsku razmenu vidno ublažuju izvozom poljoprivrednih proizvoda, posebno u zemlje CEFTA sporazuma, ocenio je Republički zavod za statistiku Srbije.

Srbija je tokom 11 meseci ove godine najviše robe izvezla u Bosnu i Hercegovinu, za ukupno 1,24 milijarde dolara, sledi Crna Gora gde je izvezeno robe za 1,2 milijarde dolara, a na trećem mestu je Nemačka sa 1,08 milijardi dolara.

Zavod je naveo da je u Srbiju najviše uvezeno robe iz Rusije, za ukupno 3,2 milijarde dolara, na drugom mestu je Nemačka sa 2,5 milijardi dolara, a treća je Italija iz koje je uvezeno robe za nešto više od dve milijarde dolara.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa članicama Evropske unije, sa kojima je ostvareno više od polovine ukupne razmene, ističe se i dodaje da je suficit u razmeni ostvaren sa BiH, Crnom Gorom i Makedonijom. Najveći deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbija ima sa Rusijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: