Dozvole za VOIP za deset kompanija

Beograd -- Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) izdaće oko deset odobrenja za pružanje telefonskih usluga preko interneta - VOIP, kažu u Ratelu.

Izvor: Beta
Podeli

Upravni odbor Ratela odlučio je i da izda po oko pet odobrenja za povezivanje sa telekomunikacionim mrežama u inostranstvu i za korišćenje telekomunikacionih mreža.

Odluka o odobrenju doneta je 22. decembra, a imena kompanija koje su dobile odobrenja trebalo bi da budu objavljena 24. decembra na internet sajtu Ratela.

Korisnici VOIP-a za sada neće moći da dobiju broj telefona na koji bi ih drugi zvali, pa će i dalje moći da primaju pozive samo preko Telekoma ili mobilnih operatera. Potpuna liberalizacija tržišta fiksne telefonije planirana je za 2009. godinu.

Nekoliko firmi u Srbiji je korisnicima nudilo voip i pre nego što su pravilnici usvojeni. Cene njihovih ponuda bile su do oko sedam puta niže nego u fiksnoj telefoniji u Srbiji za pozive u inostranstvo, dok su njihove cene za pozive u Srbiji bile više nego kod fiksnog operatera Telekoma.

Odobrenja za povezivanje sa inostranim mrežama će, prema ranijim navodima predstavnika Ratela i Ministarstva za telekomunikacije, značiti faktičku liberalizaciju tržišta interneta, što bi trebalo da dovede do poboljšanja kvaliteta i snižavanja cena interneta u Srbiji.

Pravilnici na osnovu kojih su izdata odobrenja u te tri kategorije objavljeni su u Službenom glasniku 17. oktobra. Ne postoji ograničen broj firmi koje mogu dobiti odobrenja, već se ona izdaju firmama koje ispune sve uslove.

Srbija

Najveći izvoz sa zemljama EU

Beograd -- Spoljnotrgovinska razmena Srbije za 11 meseci ove godine iznosila je 31,7 milijardi dolara, kaže direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović.

Srbija sreda 31.12. 10:32 Komentara: 0
strana 1 od 174 idi na stranu