Raskinuta koncesija Horgoš-Požega

Koncesionar za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, preduzeće "Sever jug autoput", raskinuo je ugovor za izgradnju tog autoputa i odlučio da pokrene medijaciju.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 16.12.2008.

15:13

Default images

Kako je saopštio koncesionar, odluka o raskidu ugovora za izgradnju autoputa Horgoš-Požega i pokretanju medijacije, odnosno postupka za rešavanje sporova sa Vladom Srbije je doneta jer vlada nije predložila "adekvatno rešenje za obe strane".

"Ukoliko se proces medijacije koji traje 60 dana ne bude uspešno okončao, ugovor će biti preispitan u skladu sa arbitražnim pravilima Međunarodne privredne komore (ICC) u Parizu početkom 2009. godine", dodaje se u saopštenju preduzeća za koncesiju "Sever-Jug autoput" koje su osnovali koncesionari Alpina i Por.

Cilj te medijacije je, kako se ističe, da se sporazumno razreše pitanja koja proističu iz odluke Vlade Srbije da preispita uslove ugovora o koncesiji za autoput Horgoš-Požega donete prošlog leta.

"Uvek smo postupali u dobroj nameri u skladu sa članom 24.7 ugovora o koncesiji, koji obavezuje obe strane da zajednički postignu pravedna rešenja. Na svaki zahtev Vlade Srbije uložili smo velike napore na izradi pravednih predloga koji bi uzeli u obzir promenjenu situaciju u kojoj se našla Vlada Srbije", navode u koncesionom preduzeću koje je zajedničko za građevinske firme "Alpina-Por"

Koncesionar ukazuje da su do sada "neprestano pokazivali fleksibilnost, kao i snosili znatne dodatne troškove planiranja i pripreme razvoja autoputa Horgoš-Požega.

"Nacionalni savet za infrastrukturu jula 2008. godine doneo je odluku da se ne realizuje projekat izgradnje autoputa i od tada vodimo neformalne pregovore sa vladom. Konzorcijumu do sada nije dostavljena jasna odluka vlade o brojnim predlozima koje je on dostavio od kraja juna 2008. godine u nameri da se postigne konsenzus", ističu u tom preduzeću i naglašavaju da su "kao rezultat toga, sada došli do faze u kojoj se čini da je formalan pravni raskid ugovora jedina opcija".

"Smatramo da smo pravedno izračunali troškove povezane sa odlukom vlade da ne ispoštuje sve uslove ugovora. Vlada je do danas pokazala nespremnost da prihvati alternativne predloge", dodaje koncesionar i naglašava "da je namera pokretanja formalnog mehanizma za rešenje spora da se očuvaju zakonska prava obe strane, uključujući i Vladu Srbije" i naglašava da pregovori sa vladom Srbije još uvek nisu prekinuti.
"U okviru tekućih pregovora sa vladom, još uvek želimo da pronađemo pravedno rešenje koje dovodi do situacije prihvatljive za sve. Stoga se nadamo da će se izbeći formalna rasprava pred Medjunarodnom arbitražom koja je skupa i oduzima puno vremena".

U tom preduzeću podsećaju i da iz ugovora proističu ne samo prava, već i obaveze, kao i da jedna od klauzula uvodi obavezu pregovaranja u dobroj nameri radi realizacije dogovorenog projekta - uključujući i uzimanje u obzir ozbiljne globalne ekonomske situacije koje je dovela do potrebe za ponovnim pregovorima.

Vlada Srbije i koncesionar "Alpina-Por" čije je zajedničko preduzeće "Sever Jug Autoput" pobedilo na tenderu za izgradnju auto-puta Horgoš-Požega trebalo je da se do kraja ove godine dogovore o sporazumnom raskidu Ugovora koji je potpisan 30. marta 2007. godine.

Međutim, koncesionar je predložio da se pored naknade troškova za izradu dokumentacije plate i svi ostali troškovi koji su pratili pripremu koncesije. Uz vraćanje garancije od 10 miliona evra, koncesionar je tražio i obeštećenje od 12,5 miliona evra, posle čega je dogovor i definitivno bio nemoguć.

Generalni direktor austrijske kompanije Por za Srbiju Valter Rekercugl nedavno je izjavio da ta firma kao koncesionar očekuje nadoknadu troškova napravljenih u toku pripreme realizacije projetka izgradnje auto-puta Horgoš-Požega i da smatra da je to "fer predlog".

Koncesioni ugovor o izgradnji autoputa Horgoš-Požega sklopljen je krajem marta 2007. godine. Projekat izgradnje autoputa Horgoš-Požega vredan je oko 1,5 milijardu evra. Koncesija je trebalo da se izda na 25 godina, a predvi]ena je izgradnja leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, i projektovanje i izgradnja autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

Kovačević: Medijacija je blef

Formalna medijacija, odnosno posredovanje u rešavanju sporova, koju je predložio koncesionar ništa ne znači, jer ako je ugovor raskinut nema potrebe za tim, kaže ekonomista Milan Kovačević.

"Ako je raskinut ugovor, onda ta objava o medijaciji jedino znači blefiranje da ipak treba nešto pregovarati, da ne bi došlo do arbitraže sa njihove strane", kazao je Kovačević i dodao da ako je koncesionar "ušao u ugovor da realizuje koncesiju, ako on to nije mogao i raskinuo je ugovor, onda zaista ne znam sa čime on još preti".

Kovačević je ocenio da "koncesionar jedino može pretiti, ukoliko mu je nešto obećano mimo otkrivanja u javnosti", i dodao da to može biti slučaj, jer aneksi tog ugovora nikada nisu u celini objavljeni.

On je i ranije najavljivao da ako je sve urađeno po zakonu, nije ni potrebno da se sa koncesonarom "Alpina-Por" pregovara o sporazumnom raskidu, i da je to što se vlada opredelila da u situaciji gde očigledno koncesionar nije ispoštovao ugovorene obaveze, ide na sporazumni raskid, ukazuje da javnost nije upoznata sa svim detaljima ugovora.

Kovačević je naročito ukazivao na činjenicu da je bilo ugovoreno dostavljanje tri vrsta bankarskih garancija, među kojima su i garancije da je obezbeđeno finansiranje projekta izgradnje kao i garancija o dobrom izvršenju posla.

Trebalo je garantovati deset odsto od čitave investicije za obezbedjenje finansiranja, a deset odsto od ukupnog iznosa investicije za dobro izvršenje posla i još pet odsto za treću garanciju (za ispravke i eventualno otklanjanje posla) i time je garancijama trebalo pokriti polovinu ukupne investicije vredne 1,1 milijardu evra.

"Međutim, u ugovoru koji je stavljen na sajt Vlade stoji da je prva garancija smanjena na deset miliona evra, umesto da bude deset odsto od ukupne vrednosti posla. Smanjena je takođe i druga garancija na izvršenje određenog dela posla, ali se nikada nije saznalo na koji deo posla se ta garancija odnos", ukazivao je Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: