Jelašić: Dinar jača u decembru

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da će u decembru samo preko banaka u Srbiju ući 350 do 400 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 29.11.2008.

12:17

Default images

Jelašić, koji u odbrani dinara očekuje pomoć vlade definisanu memorandumom i programom sa MMF-om, ocenjuje da će domaća valuta, uprkos svemu, jačati na srednji i duži rok. Kako je procenio, kurs će se stabilizovati jer će u decembru samo preko banaka za njihove klijente u Srbiju ući 350 do 400 miliona evra.

“Evri se mogu kupiti samo za dinare, a svaki put kada NBS proda evre, steriliše višak dinara kojih odavno nije bilo toliko malo kao poslednjih dana. Ne bi bilo čudno da se NBS u kratkom periodu pojavi ne samo kao prodavac evra, već i kao kupac, što se dešavalo nekoliko puta u poslednje dve, tri godine”, naveo je guverner, ne pristajući da licitira koliki će kurs biti do kraja godine.

Na pitanje da li je Narodnoj banci potrebna veća pomoć vlade u odbrani kursa, guverner je odgovorio da je restriktivniji budžet već pomoć.

“To je i deo memoranduma koji treba da usvoji vlada u kome će se striktno podeliti odgovornost i znaće se ko kosi, a ko vodu nosi. U njemu će se odrediti i obaveza vlade vezana za regulisane cene kao što su energenti, struja, gas. Jer, NBS ne bi htela da preuzme odgovornost za određenu stopu inflacije, a da posle toga neko iznenadi sa povećanim cenama za 30 do 40 odsto”, istakao je Jelašić.

“Naravno da nam treba podrška i već je definisana sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom. Sada samo treba da stanemo u to odelo koje je skrojeno. Ide polako, ali bolje je i tako nego da bude pretesno skrojeno, pa da ne možemo da uđemo, kao što nalaže sporazum sa Fondom. Program sa MMF-om je dovoljan, ali će se videti podrška kada se izađe sa budžetom”, dodao je on.

Pojedini ekonomisti prognoziraju da će pred božićne i novogodišnje praznike biti manje doznaka naših građana iz inostranstva koje utiču na ponudu evra i kurs.

Guverner, međutim, ne vidi razloga zašto bi se priliv deviza po tom osnovu značajnije smanjio. “Naši ljudi u inostranstvu nisu od juče, već duže tamo žive. Dolaze nezavisno od krize. Sada imaju privilegiju da zamene devize po znatno većem kursu nego što je to bilo pre nekoliko meseci ili godinu dana”, uverava Jelašić.

Dok mnogi trenutnu situaciju u zemlji ocenjuju kao nimalo ružičastu, Jelašić kaže - Otidite u Knez Mihailovu. Svuda su pune prodavnice. Sve funkcioniše, možda manje nego pre mesec dva. Banke odobravaju kredite i stvari nisu tako crne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: