Deficit u 2008. veći za četvrtinu

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvih devet meseci ove godine dostigao je 6,16 milijardi evra, što je za 25,3 odsto više nego u istom periodu 2007. godine.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 31.10.2008.

14:31

Default images

Republički zavod za statistiku saopštio je da je izvoz u tom periodu povećan za 20,3 odsto na 5,69 milijardi evra, a uvoz je vredeo 11,85 milijardi evra, što je 22,9 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Srbija je u spoljnotgovinskoj razmeni zabeležila visok deficit i brži rast uvoza od izvoza, ocenio je Zavod.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 48 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine kada je iznosila 49 procenata.

Srbija je najviše robe izvezla u Crnu Goru, ukupno milijardu i 44 miliona dolara, u Bosnu i Hercegovinu izvezeno je za tri miliona dolara robe manje, a na trećem mestu izvozni partner je Nemačka sa 922 miliona dolara.

Najviše je uvezeno robe iz Rusija, ukupno 2,77 milijardi dolara, uvoz iz Nemačke iznosio je 2,14 milijardi dolara i Italija sa 1,71 milijardu dolara.

Suficit u razmeni ostvaren je sa bivšim republikama - Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Makedonijom, a najveći deficit Srbija je imala u razmeni sa Rusijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa, naveo je Republički zavod za statistiku.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije od januara do septembra dostigla je 17,54 miljarde evra, što je porast od 22 odsto, a više od polovine razmene je obavljeno sa članicama Evropske unije.

Povećanje uvoza u prvih devet meseci 2008. godine posledica je uvoza energenata koji čine 20,6 odsto ukupnog uvoza i čija cena na svetskom tržištu varira, ali je i dalje visoka.

U saopštenju se navodi da su na porast izvoza uticali sporazumi o slobodnoj trgovini i izvoz gvoždja, čelika i obojenih metala za kojima je porasla tražna na medjunarodnom tržistu, kao i izvoz poljoprivrednih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: