Dragutinović: Kasni budžet za 2009.

Usvajanje budžeta Srbije za 2009. godinu će kasniti, jer će rasprava o predlogu budžeta za sledeću godinu u Skupštini Srbije početi oko 15. decembra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2008.

11:40

Default images

To je izjavila ministarka finansija Diana Dragutinović, navodeći da je izrada budžeta za narednu godinu u početnoj fazi. Prema njenoj oceni, taj zakonski predlog bi posle usvajanja u Vladi Srbije, trebalo da se uputi parlamentu do 20. novembra.

Prema Zakonu o budžetskom sistemu, Vlada Srbije je u obavezi da do 1. novembra usvoji predlog zakona o budžetu za narednu godinu i uputi ga parlamentu, koji mora da ga usvoji do 15. decembra, da bi stupio na snagu 1. januara naredne godine.

"Pregovori sa ministarstvima, odnosno korisnicima budžeta su tek počeli i suviše je rano govoriti o stavkama i konkretnim ciframa, ali ono što je neophodno to je da deficit mora biti manji", naglasila je Dragutinovićeva.

Ministarka finansija je potvrdila da su u sredu, 29. oktobra, počeli razgovori sa Misijom MMF-a o makroekonomskoj politici i budžetu za narednu godinu i prenela da su ti razgovori još na početku.

Upoređuju se planovi o prihodima i rashodima budžeta za 2009. godinu i u projekcijama prihoda nema velikih razlika, jer se prihodi mogu relativno izvesno predvideti, "a problemi nastaju kod rashoda", rekla je ona.

"Sada smo svesni da budžet za 2009. godinu mora biti daleko restriktivniji nego ovaj, ali razgovori su tek počeli", naglasila je ona.

Prema zvaničnim podacima, budžetski deficiti iznosi oko 2,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i prema ranijoj izjavi premijera Srbije Mirka Cvetkovića trebalo bi da se smanji ispod dva odsto BDP-a, dok se ministar ekonomije Mlađan Dinkić zalaže da deficit bude ispod jedan odsto BDP-a.

Jedan od najvećih problema javnih finansija je visoke javna potrošnja, koja je trenutno oko 45 odsto, a premijer Cvetković je ranije najavio da ona ne sme da pređe 44 odsto BDP-a.

"Aranžman sa MMF-om važan"

Novi aranžman s MMF-om Srbiji potreban zbog boljeg kreditnog rejtinga, kaže Dragutinovićeva, dok guverner Narodne banke Srbije kaže da će doneti investicije i jačanje dinara.

Dragutinovićeva je kazala da od kreditnog rejtinga Srbije zavisi da li ćemo kao zemlja moći da dobijemo zajmove iz inostranstva pod povoljnijim uslovima i dodala da bismo dobili kredite od međunarodnih finansijskih institucija, pre svega Svetske banke i Evropske investicione banke, nama treba što bolji rejting.

Dragutinovićeva je naglasila da je za Srbiju izuzetno važno da svi uvažavaju ocenu o karakteru ekonomske politike koju preporučuje MMF, jer se i EU oslanja na ocene te instituciuje i našoj zemlji je zbog toga potreban taj program.

Ona je kazala da su razgovori sa delegacijom MMF-a još na početku, u kojima se upoređuju planovi o prihodima i rashodima budžeta za 2009. godinu i ocenila da u projekcijama prihoda nema velikih razlika, jer se prihodi mogu relativno izvesno predvideti, "a problemi nastaju kod rashoda".

Dragutinovićeva je rekla da kada neka država nema aranžman s MMF-om, onda ne mora da se složi sa makroekonomskim projekcijama te međunarodne finansijske institucije, ali kada ima dogovoren aranžman, onda mora da se složi sa preporukama MMF-a o vođenju ekonomske politike.

Premijer Mirko Cvetković rekao je nešto ranije ovog meseca da će se s MMF-om razgovarati o formiranju budžeta za narednu godinu, a kada je reč o novom aranžmanu on će biti samo savetodavnog karaktera, a ne finansijske prirode.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ocenio je danas da se, ukoliko bude postignut dogovor sa MMF-om, može očekivati više investicija u zemlji i jačanje dinara .

Jelašić je naveo primer Mađarske koja je nakon dogovora sa MMF i Evropskom unijom dobila 20 milijardi evra i samo dan posle toga forinta je ojačala je od šest do sedam odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: