Izveštaj EK o srpskoj privredi

Srbija je napredovala u uspostavljanju delotvorne tržišne privrede, ali su nužni dalji napori da se srednjoročno osposobi i postane konkurentna na tržištu EU.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 31.10.2008.

11:16

Default images

To je ocena Evropske komisije u godišnjem izveštaju o evropskim reformama u Srbiji i koji će biti objavljen 5. novembra. U sažetku izveštaja se ističe da je "srpska privreda nastavila snažan rast", iako je bilo i dobrih i loših rezultata u makroekonomskoj stabilizaciji. Primećuje se da su "inostrane investicije pogođene zbog nestabilne političke klime".

"Strukturne reforme su usporene, a visoka nezaposlenost i rastući inflacioni pritisci su i dalje najveći izazovi", predočila je Evropska komisija, istakavši da je "održana široka podrška temeljima tržišne privrede".

Monetarna politika je omogućila Srbiji da 2007. godine postigne cilj u pogledu kontrole inflacije, "izvestan napredak je ostvaren u privatizaciji", a značajan uspeh je postignut na nebankarskom finansijskom sektoru.

U izveštaju se ukazuje i na to da je porasla "neuravnoteženost" u spoljnotrgovinskom bilansu, "kvalitet finansiranja je pogoršan, spoljni dug je porastao, a makroekonomska ranjivost je veća i zbog globalne finansijske krize".

"Poreska politika je i dalje ekspanzionistička i utiče na porast spoljnih debalansa, a stvara i inflacione pritiske u 2008. Uprkos snažnom ekonomskom rastu poslednjih godina, nezaposlenost je i dalje veliki izazov. Ekonomiju istovremeno sve više pogađa nedostatak stručne radne snage", piše u izveštaju.

EK navodi da je do "određenog pomaka došlo u privatizaciji kompanija i banaka u državnom vlasništvu", medjutim konstatuje da "još nije uspostavljen konkurentan i dinamičan privatni sektor. Preterani birokratski zahtevi i komplikovano zakonodavstvo i dalje loše utiču na tržište".

"Zakonska predvidivost i poverenje u zakonski sistem su i dalje ograničeni", posebno u pogledu ostvarivanja vlasničkih prava, a uticaj države na konkurentnost je i dalje visok.

Zamašan sektor "sive ekonomije" postoji zbog slabih zakonskih okvira, neodgovarajuće poreske politike, slabosti u primeni zakona, uključujući suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, smatra izvršno telo Evropske unije.

U izveštaju se zaključuje da za Srbiju i njenu vladu "važni izazovi i dalje ostaju smanjivanje poreske osnove i efikasnost ekonomske politike".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: