Afrikanci i Rusi traže „jugo“

Afričke zemlje Kongo i Senegal, kao i pojedine firme iz Rusije, interesuju se pod kojim uslovima mogu da otkupe licencu za proizvodnju Zastavinih vozila.

Srbija

Izvor: B92, Novosti

Petak, 31.10.2008.

10:35

Default images

Zastava bi početkom novembra trebalo da prekine da proizvodi modele „kec“, „jugo“ i „florida“, ali se za otkup njihove licence i tehnologije za njihovu proizvodnju interesuju Kongo, Senegal, kao i neke ruske firme, a već su od Zastave tražili informacije pod kojim uslovima to mogu da urade.

Prema rečima Zorana Radojevića, generalnog direktora Grupe Zastava vozila, sve te upite kragujevačka fabrika je prosledila Ministarstvu ekonomije koje je nadležno za dalje raspolaganje “Zastavinom” imovinom.

„Postoji interesovanje za određenu opremu iz Zastave, ali ćemo prvo sačekati da Fijat odredi koje su mu mašine potrebne, pa tek onda doneti odluku“, kaže Nebojša Ćirić, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije.

„Oprema koju preuzima Fijat spada u državni ulog Srbije u novo preduzeće. Tek posle toga ćemo sa stručnim službama Zastave odlučiti šta je najbolje učiniti sa ostatkom. Trenutno smo mišljenja da je opremu najbolje prodati kao celinu”, navodi on.

Kako se saznaje, bar još dve države su zainteresovane da preuzmu tenologiju za proizvodnju još koji dan aktuelnih Zastavinih modela. Ovaj program je, kažu u Zastavi, i dalje interesantan za industrijalizaciju brojnih zemalja u razvoju.

To najbolje potvrđuje i plasman “zastave 128”, popularne “osmice” u Egipat. Bez obzira što je proizvodnja tog modela u kragujevačkoj fabrici ukinuta pre deset godina, egipatsko preduzeće “El Nasko” i dalje traži da uvozi ovaj model u rasklopljenom stanju. Zastava to već od narednog meseca neće moći da učini.

Pojedine firme iz Alžira su se interesovale za “floridu”, a pregovori sa indijskim TATA motorsom, o prodaji opreme za “keca” su prekinuti zbog pregovora sa Fijatom.

Na vest o prodaji linije za proizvodnju zupčanika jednoj slovenačkoj firmi, sindikat Zastave je zapretio štrajkom. Sindikalci su poslovodstvo Grupe Zastava vozila upitali kako to da ta oprema odgovara Slovencima, a ne valja našim preduzećima u kooperaciji, koja još nisu privatizovana. Samo na toj liniji može da se uposli 500 radnika i da se uspešno proizvodi za izvoz. Nakon tog protesta, sa Ministarstvom ekonomije dogovoreno je da se oprema iz Zastave ne prodaje dok se ne ponudi domaćim preduzećima.

Počinje izjašnjavanje o socijalnom programu

U kragujevačkoj Fabrici automobila u ponedeljak, 3. novembra će početi izjašnjavanje radnika o socijalnom programu, koje će trajati do 20. novembra.

Predsednik Samostalnog sindikata Zoran Mihajlović kaže da bi radnici koji se izjasne za jednu od četiri opcije tog programa već početkom decembra trebalo da dobiju otpremnine.

"Radnicima se nude klasična otpremnina od 300 evra po godini staža, zatim isplata naknade onima kojima je ostalo pet godina do penzije, na nivou šest prosečnih zarada u Srbiji u iznosu od 3.250 evra, uz mesečnu naknadu od 60 odsto od prosečne zarade u republici, kao i isplata otpremnina radnicima kojima je ostalo dve ili manje godina do penzije, kao i opcija tržišta rada", kazao je Mihajlović.

On je dodao da će se radnici izjašnjavati i da li su za vansudsko poravnanje duga nastalog od 1997. do 2001. godine, za šta su ranije zaposleni u Fabrici automobili podneli tužbe.

"Izjašnjavanje radnika je tek počelo i ne ide tempom kojim smo predvideli, ali nadam se da će već od ponedeljka biti pojačano interesovanje radnika", ocenio je Mihajlović.

On je naglasio "da sada predstoji 'borba' za radnike koji neće prihvatiti nijednu opciju socijalnog programa, a koji treba da pređu u novo preduzeće Fijat automobili Srbija".

U fabrici Zastava automobili zaposleno je oko 3.700 radnika, a kako se najavljuje, u novoj fabrici Fijat automobili Srbija biće zaposleno 2.433 radnika koji prethodno prođu testiranje italijanskih stručnjaka.

Predstavnici Vlade Srbija i Fijata su 29. septembra potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fabriku automobila, a zajedničko privredno društvo Fijat automobili Srbija osnovano je 14. oktobra. Kako je ranije najavljeno, trebalo bi da u januaru 2010. godine u Kragujevcu počne proizvodnja potpuno novog modela automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: