Srbiji potrebno “Otvoreno nebo”

Beograd -- Skupština Srbije trebalo bi što pre da ratifikuje Sporazum o otvorenom nebu, izjavio je direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Milan Moković.

Izvor: Beta
Podeli

"Predstavnici Evropske komisije, koji su prošle sedmice posetili Direktorat, naglasili su da su prioriteti potvrđivanje Multilateralnog sporazuma o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom području (ECAA) i Montrealske konvencije u skupštini i usvajanje novog zakona o civilnom vazduhoplovstvu", rekao je on.

ECAA sporazumom, kazao je Moković, dobija se slobodan pristup vazduhoplovnom tržištu 36 zemalja potpisnica i usklađuje nacionalna zakonska regulativa u civilnom vazduhoplovstvu sa propisima Evropske unije. Srbija je sporazum potpisala 29. juna 2006, podsetio je.

Moković je rekao da će liberalizacija tržišta omogućiti građanima Srbije niže cene karata i veći izbor avioprevoznika, a zaposleni u aviosaobraćaju i avioindustriji imaće više posla i time i veću dobit.

Prvi čovek srpskih vazduhoplovniih vlasti naveo je da se svi prihodi od preleta aviona preko teritorije Srbije koriste iskjučivo za modernizaciju opreme i povećanje nivoa sigurnosti i bezbednosti avio saobraćaja.

Moković nije naveo koliki su ti prihodi, ali je dodao da nad Srbijom u letnjoj sezoni koja traje oko 200 dana godišnje, ima oko 2.000 preleta dnevno, dok je u ostalim danima oko 1.200 preleta.

"Od 2001. godine beležimo rast preleta od 15 odsto, dok je taj broj u drugim zemljama najviše od četiri do pet odsto", kaže on i dodaje da se očekuje stalni rast saobraćaja i u narednom periodu.

Prema rečima Mokovića, Direktorat trenutno zapošljava 45 inspektora koji se svakodnevno brinu za nesmetano, sigurno i bezbedno obavljanje vazdušnog saobraćaja i funkcionisanje čitave vazduhoplovne privrede Srbije.

U prilog tome da Srbija ima modernu i efikasnu vazduhoplovnu vlast, istakao je, govori i to da su pre desetak dana Zajedničke vazduholpovne vlasti Evrope (JAA) izabrale Beograd za regionalni centar za obuku vazduhoplovnog kadra u ovom delu Evrope.

"To znači da će se u Beogradu uskoro održavati obuke vazduhoplovaca iz Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, ali i svih drugih izvan regiona koji pokažu interesovanje", kazao je on.

Osim Beograda, takvi centri se u Evropi nalaze jedino još u Londonu, Beču i Amsterdamu.

Moković je naglasio da će uskoro i licence koje Direktorat izdaje centrima za održavanje vazduhoplova i proizvodnju avio delova biti izjednačene sa evropskim, kao što su i pilotske, mehaničarske i dozvole školskih centara za obuku vazduhoplovnog osoblja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 170 idi na stranu