Pančevačka pivara prestaje da radi

Nova kompanija Ujedinjene srpske pivare, nastala spajanjem Hajnekena i Efesa u Srbiji, saopštila je da će zatvoriti pivaru u Pančevu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.10.2008.

11:56

Default images

Nova kompanija smanjiće i proizvodnju u pivarama u Zaječaru i Novom Sadu sa 2,1 milion hektolitara na 1,5 miliona hektolitara piva godišnje. Ujedinjene srpske pivare smanjiće i broj zaposlenih za oko 200, uz socijani program u ukupnom iznosu od 100 miliona dinara, i istovremeno oko 30 zaposlenih iz pivare Vajfert u Pančevu premestiti na druge pozicije u kompaniji.

"Ti potezi neophodni su kako bi se postigli konkurentnost i finansijski opravdana proizvodnja", ističu Ujedinjene srpske pivare.

Dodaje se da je analiza poslovanja ukazala da su proizvodni kapaciteti nove kompanije veći od potreba tržišta i da je neisplativo dalje investiranje u pivaru u Pančevu, koja prema nalazima Ministarstvu poljoprivreda ne ispunjava tehničke i ekološke standarde.

Ujedinjene srpske pivare navode da su su skladu s tim odlučile da investiraju u proizvodnju piva u Zaječaru i Novom Sadu, gde će u naredne tri godine uložiti 50 miliona evra.

To će omogućiti, ističe se, primenu međunarodnih standarda kvaliteta i dalji razvoj izvoznih poslova koje pivara u Novom Sadu radi u saradnji sa sestrinskim kompanijama Hajneken grupe.

Kompanija Ujedinjene srpske pivare 72 odsto je u vlasništvu Hajnekena i 28 odsto u vlasništvu Efesa. Kompanija ima dve pivare u Srbiji, u Zaječaru i Novom Sadu.

Multinacionalna kompanija Hajneken završila je preuzimanje MB pivare iz Novog Sada od Braće Rodić u februaru ove godine, a Hajneken i Efes su dobili odobrenje za spajanje poslovanja u Srbiji u prvoj polovini ove godine. Te dve kompanije spajiće poslovanje i na tržištima Kazahstana i Uzbekistana.

Pančevačka pivara je osnovana 1722. godine, najstarija je na Balkanu i u svetu je bila poznata po "vajfert" pivu. Posle privatizacije 2003. godine, pivara je prodata turskom "Efest pilsenu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: