Pančevačka pivara prestaje da radi

Pančevo -- Nova kompanija Ujedinjene srpske pivare, nastala spajanjem Hajnekena i Efesa u Srbiji, saopštila je da će zatvoriti pivaru u Pančevu.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Nova kompanija smanjiće i proizvodnju u pivarama u Zaječaru i Novom Sadu sa 2,1 milion hektolitara na 1,5 miliona hektolitara piva godišnje. Ujedinjene srpske pivare smanjiće i broj zaposlenih za oko 200, uz socijani program u ukupnom iznosu od 100 miliona dinara, i istovremeno oko 30 zaposlenih iz pivare Vajfert u Pančevu premestiti na druge pozicije u kompaniji.

"Ti potezi neophodni su kako bi se postigli konkurentnost i finansijski opravdana proizvodnja", ističu Ujedinjene srpske pivare.

Dodaje se da je analiza poslovanja ukazala da su proizvodni kapaciteti nove kompanije veći od potreba tržišta i da je neisplativo dalje investiranje u pivaru u Pančevu, koja prema nalazima Ministarstvu poljoprivreda ne ispunjava tehničke i ekološke standarde.

Ujedinjene srpske pivare navode da su su skladu s tim odlučile da investiraju u proizvodnju piva u Zaječaru i Novom Sadu, gde će u naredne tri godine uložiti 50 miliona evra.

To će omogućiti, ističe se, primenu međunarodnih standarda kvaliteta i dalji razvoj izvoznih poslova koje pivara u Novom Sadu radi u saradnji sa sestrinskim kompanijama Hajneken grupe.

Kompanija Ujedinjene srpske pivare 72 odsto je u vlasništvu Hajnekena i 28 odsto u vlasništvu Efesa. Kompanija ima dve pivare u Srbiji, u Zaječaru i Novom Sadu.

Multinacionalna kompanija Hajneken završila je preuzimanje MB pivare iz Novog Sada od Braće Rodić u februaru ove godine, a Hajneken i Efes su dobili odobrenje za spajanje poslovanja u Srbiji u prvoj polovini ove godine. Te dve kompanije spajiće poslovanje i na tržištima Kazahstana i Uzbekistana.

Pančevačka pivara je osnovana 1722. godine, najstarija je na Balkanu i u svetu je bila poznata po "vajfert" pivu. Posle privatizacije 2003. godine, pivara je prodata turskom "Efest pilsenu".

strana 1 od 170 idi na stranu