Potraga za sefom više

U Srbiji ovih dana vlada veliko interesovanje za bankarskim sefovima, cena za mesečni zakup kreće se od 200 do 1.700 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 11.10.2008.

20:44

Default images

U Komercijalnoj, najvećoj domaćoj i banci sa širokom mrežom ekspozitura u Beogradu, nema nijedne slobodne "sigurnosne fioke".

“Iako sam bankar, da mogu, ja bih zabranio korišćenje sefova za držanje novca. Štednja treba da je na računu, da se oplođuje, a ne da se drži u slamarici ili sefu, jer se tako ništa ne dobija. Ko ne želi da svoje uloge oročava, neka ulaže u biznis, nekretnine ili neka uživa na dalekim putovanjima, kupuje. Novac ne bi trebalo neaktivno da se čuva”, kaže Goran Milićević, direktor za poslove marketinga i razvoj novih proizvoda u Komercijalnoj banci.

Prebacivanje novca sa štedne knjižice u sef je znak da građani ipak veruju bankama, ali žele da u svakom trenutku raspolažu svojim novcem. U slučaju da banka propadne, zakupci sefova mogu da dođu u posed novca ili stvari koje su odložili tek nakon postupka likvidacije, stečaja ili preuzimanja, isključivo uz sudsku presudu.

Ipak, ovih dana mnogi bi da iznajme sef. Pre toga, trebalo bi da znaju da cena zavisi od perioda korišćenja. Najmanji rok je sedam dana. Zakup najmanje fioke na mesec dana košta 200, a najveće - 1.700 dinara.

Takođe, cene se razlikuju od banke do banke, kao i periodi za naplatu. Neke to čine na 30 dana, druge tromesečno, a neke na pola godine. U sefu, prema zakonu, ne sme da se drži domaći novac, predmeti ili tečnosti sa otrovnim isparenjima, predmeti koji su podložni eksploziji, kvaru, razlivanju i raspadanju, ili mogu izazavati zarazu, kao i predmeti sa štetnim zračenjem i oružje.

Sef može da otvori samo klijent koji je iznajmio, a dozvoljeno je da ovlasti još dve do pet osoba, zavisno od banke.

Ukoliko prenese ovlašćenje na još nekoga, banka mu izdaje dodatne elektronske kartice za pristup i ključ od sefa. Ukoliko korisnik sefa umre, pravo na podizanje sadržaja ove fioke ima njegov naslednik na osnovu pravosnažnog sudskog rešenja nakon završetka ostavinske rasprave.

“Banka nema ovlašćenje da zahteva od korisnika sefova da omogući uvid u ono što drži u njemu, osim po nalogu sudskog organa. Ipak, u cilju sigurnosti klijenta, banka preduzima sve neophodne mere fizičko-tehničke zaštite. Trezorski prostor u kome su smešteni sefovi je urađen po svim svetskim standardima i aposlutno je bezbedan za klijente i zaposlene”, kažu u banci Inteza.

“Kod nas ima dovoljno sefova”, kažu u Hipo-Alpe-Adrija banci. “Za klijente koji imaju "hipo pak" paket usluga, cena sefova je niža za 20 odsto. Nudimo ove sigurnosne kutije u sedam veličina, u tri ekspoziture u Beogradu, a mogu da ih koriste naši građani i stranci, kao i firme”, navode u toj banci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: