"Država će investirati u Jat"

Država će finansirati restrukturiranje Jat ervejza u slučaju neuspeha tendera za prodaju Jata, najavio je Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 07.08.2008.

14:00

Default images

"Ako ne bude zainteresovanih za kupovinu Jata neće se ići na snižavanje cene već na promenu strategije i restrukturiranje kompanije", kaže ministar ekonomije u intervjuu agenciji Beta. Dinkić je rekao da bi u tom slučaju država sopstvenim sredstvima restrukturirala kompaniju i kupila nove avione, a o izlasku kompanije na berzu razmišljalo bi se za nekoliko godina.

Procenjeno je da ne bi bilo adekvatno, istakao je, da se aviokompanija prodaje ispod cene od 100 miliona evra, odnosno 51 miliona evra za 51 odsto kapitala, kako je određeno tenderom.

"Ili će Jat dobiti ozbiljnog investitora ili će država morati da odreši kesu i investira sama", kazao je Dinkić.

Ocenio je da bi bilo bolje da je tender za Jat raspisan prošle godine, ali je zbog čitavog niza okolnosti od serije izbora, tehničke nespremnosti do sporosti u razdeli imovine tender zakasnio.

Dinkić je dodao da će do kraja septembra biti poznato kakva je zaiteresovanost za Jat pošto 26. septembra ističe rok za otkup tenderske dokumentacije.

Agencija za privatizaciju raspisala je 31. jula tender za prodaju Jat evrejza, a rok za dostavljanje ponuda je 24. oktobar.

"Telekom sledeće godine na Londonskoj berzi"

Dinkiæ: Proces privatizacije društvenih preduzeæa je pred krajem
Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će Telekom Srbije sledeće godine izaći na Londonsku berzu.

"Telekom će biti prva kompanija iz Srbije čije ce akcije biti listiranje na Londonskoj berzi, ukoliko ga ne pretekne neka od privatnih kompanija", kazao je Dinkić.

Istovremeno, Telekomove akcije će se naći i na Beogradskoj berzi. To će biti prva velika inicijalna ponuda akcija javne kompanije na domaćem berzanskom tržištu, kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, do kraja avgusta će biti izabran savetnik za Telekom od sedam najvecih investicionih banaka koje su se prijavile na tender.

"Očekuje se da savetnik do kraja 2008. godine završi strategiju za inicijalnu javnu ponudu akcija Telekoma Srbije", naveo je Dinkić.

"Privatizacioni savetnici i za Galeniku i EPS"

Dinkić je najavio i da će tender za privatizacionog savetnika za Galeniku biti raspisan u septembru, a očekuje se da će prodaja te fabrike lekova biti najveći privatizacioni prihod u 2009. godini.

"Planirana je prodaja 80 odsto kapitala u privatizaciji, a ostatak će dobiti građani i zaposleni kroz besplatne akcije", naveo je on.
Galenika je jedno od šest javnih preduzeća u kojem će građani Srbije dobiti besplatne akcije.

U planu je i raspisivanje tendera za savetnika za Elektroprivredu Srbije (EPS), trenutno najvrednije kompanije u Srbiji, čija se tržišna vrednost procenjuje na između 15 i 20 milijardi evra.

"Savetnik koji bude izabran će imati zadatak da unapredi poslovanje EPS, a zatim da izradi strategiju inicijalne javne ponude akcija preduzeća kao i da sprovede sam postupak, naglasio je Dinkić

On je uveren da je uz bolje upravljanje i ulaganje u hidrocentrale moguće značajno podići vrednost EPS-a pre izlaska na berzu.

Dinkić je dodao da ostaje pri proceni da će građani dobiti od 800 do 1.000 evra od besplatnih akcija javnih preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: