I osmi penzijski fond u Srbiji

U Srbiji je danas počeo da radi osmi dobrovoljni penzijski fond - Hipo, čija je visina osnovnog kapitala 1,4 miliona dinara.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 04.08.2008.

14:31

Default images

Hipo penzije uzima naknadu od tri odsto prilikom uplate, a naknada za jednokratne uplate veće od sto hiljada dinara kreće se od dva odsto za uplate veće od osam miliona dinara do 2,75 odsto za uplate do pola miliona dinara.

Klijenti mogu u fond da uplaćuju svakog meseca, svaka tri meseca, na pola godine ili godišnje. Najmanja uplata je hiljadu dinara, kolika je i vrednost jedne jedinice.

Oni mogu da počnu da povlače sredstva kada napune najmanje 53 godine i najviše 70 godina. U slučaju da izgube sposobnost za rad ili da im je novac neophodan za lečenje mogu sredstva povući i ranije.

Plan Fonda je da se od 50 do 80 odsto imovine ulaže u niskorizične dužničke hartije od vrednosti, dok će se preostali deo imovine ulagati u akcije svetskih i srpskih firmi, nekretnine u Srbiji i novčane depozite banaka.

U Srbiji, ne računajuću Hipo penzije, radi sedam fondova. Vrednost njihove imovine iznosi 3,05 milijardi dinara, u šta nije uračunata vrednost fonda DDOR penzija plus, koji vrednost imovine ne objavljuje.

Osnivač fonda je društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom Hipo, čiji vlasnik je Hipo alpe adrija banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: