Objavljen tender za Jat ervejz

Agencija za privatizaciju objavila je tender za Jat ervejz, a minimalna cena za 51 odsto kapitala iznosi 51 milion evra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2008.

10:13

Default images

Prema oglasu koji je objavljen u listovima "Financial Times" i "Politika" Agencija nudi na prodaju 51 odsto vlasništva, sa mogućnošću kupovine do 70 odsto kapitala u nacionalnoj aviokompaniji koja je u stoprocentnom državnom vlasništvu.

Uslovi za učešće na javnom tenderu koje ponuđač mora kumulativno da ispunjava su: da poseduje uverenje o osposobljenosti avio prevoznika (Air Operator’s Certificate ili “AOC”), da je u prošloj godini prevezao, direktno i/ili kroz kompanije u kojima imaju kontrolni uticaj više od 1,3 miliona putnika, da mu je ukupna konsolidovana bilansna suma za poslednju finansijsku godinu veća od 200 miliona evra.

Ukoliko je ponuđač konzorcijum, jedan član mora imati najmanje 51 odsto učešća u konzorcijumu i taj lider konzorcijuma mora da ispunjava sve uslove tendera.

Krajnji rok za podnošenje konačnih obavezujućih ponuda za kupovinu akcija Subjekta privatizacije je 24. oktobar 2008. godine, a kao preduslov za dostavljanje ponuda, učesnici na tenderu će morati da uplate depozit ili dostave licitacionu garanciju u iznosu od dva miliona evra.

Prema evropskom "Sporazumu o otvorenom nebu", inostrane kompanije koje nisu iz EU ne mogu biti vlasnici više od 49 odsto Jata.

Ministarstvo ekonomijo je prvobitno najavilo da će minimalna cena za 100 odsto Jata biti 150 miliona evra, ali je procena snižena, jer je rad aviokompanija u svetu otežan poskupljenjem goriva.

U skladu sa odlukama Vlade Srbije od 21. jula kojima je omogućena privatizacija Jata, ta firma je pretvorena u zatvoreno akcionarsko društvo. Jedini akcionar je država Srbija, kapital je upisan 30. juna 2008. godine i iznosi 185,7 miliona evra.

Imovina vredna 100 miliona evra

U informaciji privatizacionog savetnika Rotšilda i Agencije za privatizaciju, navodi se da Jat poseduje firmu za prevoz putnika i robe do beogradskog aerodroma "Su-port", kao i 75 odsto srpske kompanije iz međunarodnog sistema "Amadeus" za IT rešenja za sektor putovanja.

Ističe se da je Jat izvan Srbije vlasnik kompanija "Avijejšen trejd internešnel" (Aviation Trade International Limited) sa sedištem u Londonu i makedonskog "Aeromak dooel" i da ima 50 odsto udela u prevozniku "Er srpska" (Air Srpska).

Prema podacima iz privatizacionog prospekta, Jat ima devet "boinga 737" (Boeing) koji su aktivirani između 1985. i 1988. godine i tri "ATR 72" koji se koriste od 1990. i 1991. godine, kao i 55 aviona koji se koriste u Pilotskoj akademiji i Privrednoj avijaciji.

Jat ima 76.931 kvadratnih metara zgrada, od čega 8.590 kvadratnih metara čini poslovni centar u Bulevaru umetnosti na Novom Beogradu, a 815 kvadratnih metara poslovni prostor u centru Beograda, u ulici Kralja Milana.

Jat poseduje 3,82 miliona kvadratnih metara zemljišta, od čega 3,5 miliona građevinskog i ima 1.838 zaposlenih, od kojih 486 ima fakultetsku diplomu.

Do sredine jula ove godine Jat ervejz je, kako je saopštio, prevezao više od 700 hiljada putnika, a u izveštaju privatizacionog savetnika navodi se da Jat ima 62,4 odsto udela u prometu Beogradskog aerodroma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: