Prodat pirotski Lola Sarlah

Tek na trećoj aukciji preduzeće za proizvodnju alatnih mašina "Lola Sarlah" iz Pirota prodat je konzorcijumu radnika.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.07.2008.

08:24

Default images

Direktor preduzeća Miroljub Nešić kaže da je posle dve neuspele aukcijske prodaje pretila opasnost od prinudne likvidacije preduzeća, pa su radnici preduzeća odlučili da formiraju konzorcijum i sami kupe preduzeće u kome su godinama radili, po početnoj ceni od 13.427.000 dinara.

''Radnike je strah od gubitka posla naterao da kupe fabriku. Osnovni razlog za kupovinu je želja radnika da sačuvaju svoja radna mesta. Da nije uspela ova treća aukcija mi bismo morali da odemo u stečaj'', kaže Nešić.

On dodaje da je kupovina preduzeća prvi korak i tek predstoji regulisanje obaveza prema poveriocima, kako prema komercijalnim, tako i prema državi.

'' Tek kad regulišemo obaveze prema poveriocima možemo da kažemo da je fabrika uspešno privatizovana. Oprema mora da se inovira i to moramo da uradimo sami, jer nemamo sredstava da kupujemo velike mašine'', kaže Nešić.

On dodaje da se i proizvodni program mora da uskladi sa standardnim tehničkim rešenjima.

'' Naš proizvod su bušilice, a u proizvodni program ćemo uključiti takozvane CNC glodalice za koje radimo projekte. I veoma je bitno, možda najvažnije da inoviramo i svoja znanja jer je to uslov za naš opstanak'', rekao je Nesić, dodajući da su fabrici potrebni mašinski inženjeri.

Proizvodni program "Lole Sarlaha" je uskladen sa potrebama pirotskog "Tigra" i to pre svega fabrike za proizvodnju auto-guma.

''Auto-guma je pokretač našeg posla i opstajemo zahvaljujuci njima. Počeli smo nedavno da radimo i za druge partnere. Firme iz zapadne Evrope su zainteresovane da radimo za njih. Mislim da stvari idu na bolje, jer smo do pre pola godine radili samo za pirotski "Tigar". To je ohrabrenje za nas'', rekao je Nešić.

Nesić dodaje da su zarade još niske i u proseku iznose 12.000 dinara. Fabrika zapošljava 96 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: