Atek uzima kredit za Suboticu i Bor

Subotički ATB Sever [ATBS], ogranak austrijskog Ateka, planira da uzme kredit od matične firme za isplatu poverilaca i investicije u dve svoje fabrike.

Srbija

Izvor: Beta, Danas

Subota, 31.05.2008.

11:23

Default images

Radi se o fabrici transformatora i generatora ATB Sever u Subotici i Fabrici opreme i delova iz Bora. U obaveštenju akcionarima navodi se da se informacije o sadržini Ugovora o deviznom kreditu nalaze u prostorijama ATB-a u Subotici, Bajmoku i Čoki.

Upravni odbor ATB Sever-a je izjašnjavanje o uzimanju kredita stavio na dnevni red godišnje sednice društva, koja će se održati 27. juna ove godine i akcionarima je preporučio da se izjasne za uzimanje kredita.

Kredit za ATB Sever koristiće se za isplatu poverilaca, ispunjavanje investicione obaveze ATB-a Austrija, koji je 31. decembra 2004. godine na privatizaciji preuzeo subotičku fabriku, kao i za finansiranje proizvodnje i druge tekuće potrebe društva.

Kredit za ATB Fabriku opreme i delova, koju je ATB Sever kupio na privatizaciji u aprilu ove godine, namenjen je za isplatu poverilaca po različitim osnovama - za finansiranje proizvodnje, ulaganja, zarade i poreze.

U obaveštenju se navodi da se oba kredita uzimaju pod povoljnim uslovima, a kada je reč o kreditu ATB Severu navedeno je da se dugovi ne mogu servisirati iz poslovanja i da će potraživanja po osnovu kredita moći da se konvertuju u akcije ATB Severa ukoliko to bude neophodno i ukoliko to dozvole zakoni Srbije.

Akcionari koji budu glasali protiv ugovora o kreditu ili budu suzdržani moći će da traže od preduzeća otkup akcija po tržišnoj ceni.

ATB Sever planira da u prvom polugodju ostvari 2,3 milijarde dinara prihoda. Prihodi su 2007. godine iznosili 3,7 milijarde dinara, a preduzeće je poslovalo sa gubitkom od 860 miliona dinara.

Najveći akcionar ATB Severa je austrijski ATB, sa 70,6 odsto akcija, Privatizacioni registar ima 10,8 odsto, a ostali akcionari imaju po manje od četiri odsto. ATB Sever je jedini vlasnik Fabrike opreme i delova iz Bora.

ATB Sever ima 3,9 miliona akcija, čija cena na Beogradskoj berzi je 29. maja bila 180 dinara, a tržišna kapitalizacija iznosila je 639,97 miliona dinara.

Više od 200 radnika pred otkazom

Prema odluci poslovodstva firme ATB Sever, uskoro će 222 radnika dobiti rešenja o otkazima jer su proglašeni tehnološkim viškom. Za tri godine novi vlasnik, austrijska firma Atek, otpustio je trećinu od oko 2000 zaposlenih.

Prema rečima Ilije Tulumovića, predsednika Samostalnog sindikata Severa, program otpuštanja viška radnika urađen je nekorektno,a razlozi koje je iznelo poslovodstvo neprihvatljiva su za radnike.

"Objašnjenje da nema dovoljno narudžbina za ovu godinu, i da je potrebno ugasiti proizvodnju malih aparata za domaćinstvo jer je tržište preplavljeno malim elektromotorima iz Kine neprihvatljivo je. Utoliko pre što je subotička fabrika Atek trebalo da postane centar proizvodnje elektromotora", kaže Tulumović.

Generalni direktor ATB Sever Ernst Briner izjavio je juče, na konferenciji za novinare, da je reč o reorganizaciji i racionalizaciji procesa proizvodnje s obzirom na to da su se okolnosti na svetskom tržištu promenile.

"Odluka o otpuštanju radnika doneta je uz konsultacije sa Nacionalnom službom zapošljavanja, koja će svim otpuštenim radnicima pomoći da nađu drugi posao, ili da se doškoluju i prekvalifikuju. Poslovodstvo je takođe i agencijama za zapošljavanje u inostranstvu poslalo spiskove radnika sa njihovim profilima", naglasio je Briner.

Onima koji su u posebno teškoj socijalnoj situaciji firma će isplatiti dodatne otpremnine, dok je zaposlenima koji će ostati u fabrici Briner poručio da nemaju razloga za brigu, jer Sever zahvaljujući novim programima, ima šansu da uspešno posluje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: