Indeks Belex15 treći dan raste

Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi Belex15 porastao je danas za pola procenta, dok je opšti Belexline ojačao petinu procenta.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2008.

16:12

Default images

Promet iz 354 transakcije vredeo je 105,37 miliona dinara i bio je tek nešto veći nego prethodnog dana. Najveći dobitnik kontinuirane trgovine je Univerzal [UNVR] sa rastom od maksimalnih 20 odsto kojim je ta akcija gotovo kompenzovala ono što je izgubila dan ranije, kada je bila na čelu grupe gubitnika. U prometu je danas bila samo jedna hartija beogradskog holdinga.

Na listi akcija sa većim skokom slede one Metals banka [MTBN] i Veterinarskog zavoda Subotica [VZAS] sa rastom nešto većim od četiri procenta pri čemu je u trgovini hartijama novosadske banke ostavren najveći promet u poslovanju danas od 15,49 miliona dinara.

Osetnije su poskupele i hartije zrenjaninskog Radijatora [RDJZ], za nešto više od dva procenta, i AIK banke [AIKB], za gotovo dva odsto. Akcije niške banke našle su se i medju onima za koje su investitori bili prilično zainteresovani pa je promet vredeo 9,44 miliona dinara.

Najveće padove cena ubeležili su Politika [PLTK], više od sedam procenata, Alfa plam [ALFA], pet i po odsto, Metalac [MTLC], nepunih pet procenata. Akcije uljare Vital [VITL] i pirotskog Tigra [TIGR], kompanije sa A Listinga, pojevtinile su po 1,8 odsto.

Veći promet, pored Metals i AIK banke, bio je i u trgovini akcijama Agrobanke [AGBN], od 5,96 miliona dinara.

I akcije kompanija Soja protein [SJPT] i Energoprojekt [ENHL] sa A Listinga našle su se medju onim sa većim prometom sa 12,95 odnosno 3,74 miliona dinara. Hartija bečejskog preradjivača soje poskupela je nešto više od procenat dok je beogradski holding isto toliko izgubio na vrednosti.

U trgovini po metodu preovladjujuće cene najviše se trgovalo prioritetnim hartijama bez prava glasa DIN fabrike duvana Niš [DINNPB], za 15,58 miliona dinara, uz cenu od 2.800 dinara, tri odsto nižu nego dan ranije.

Veće interesovanje bilo je i za akcije Banke Poštanske štedionice [PSBN] i po nepromenjenoj ceni od 17.600 dinara vlasnike je promenilo 450 hartija pa je ukupan promet vredeo 7,92 miliona dinara.

Registrovana je blok trgovina akcijama Šidekspresa [SIEX] u kojoj je po ceni od 1.000 dinara za akciju vlasnike promenilo njih 6.671 pa je promet iz transakcije vredeo 6,67 miliona dinara.

Učešće stranih investitora bilo je oko 45 procenata u ukupnoj i trgovini akcijama, u kupovini akcija je bilo 42,6 a u prodaji 48,2 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: