Deficit Srbije 2,9 milijardi $

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvom tromesečju ove godine dostigao je 2,9 milijarde dolara, što je veće za 40,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 30.04.2008.

15:04

Default images

Kako je saopštio Republički zavod za statistiku pokrivenost uvoza izvozom iznosila 46,2 odsto i manja je u odnosu na isti period lane, kada je iznosila 46,6 odsto. Ukupna razmena imala je vrednost od 7,94 milijardi dolara i bila je veća za 38,5 odsto.

Izvezeno je robe u vrednosti od 2,5 milijardi dolara, što čini povećanje od 37,6 odsto, a uvezeno za 5,4 milijardi dolara, što je više za 39 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Povećanje uvoza u proteklom periodu, posledica je uvoza energenata, koji na svetskom tržištu beleže sve veći skok cena u poslednje vreme i koji u proteklom periodu čini 21,6 odsto ukupnog uvoza.

Rastu vrednosti uvoza doprineo je i uvoz rude bakra i gvožđa koje se koriste za proizvodnju osnovnih i drugih metala, a koji na svetskom tržištu imaju povoljnu cenu, kao i rast tražnje, jer iako su realne zarade u martu u odnosu na februar bile manje za 0.6 odsto, rast javne potrošnje i dalje je visok.

Povećanje izvoza rezultat je do sada obavljene privatizacije i restruktuiranja preduzeća, kao i potpisanih i ratifikovanih ugovora o slobodnoj trgovini sa zemljama potpisnicama Pakta o stabilnosti, koji su sada objedinjeni u jedinstveni CEFTA sporazum.

Izvoz Srbije sa zemljama CEFTA sporazuma, za posmatrani period, iznosi 768,3 miliona dolara, a uvoz je 419,5 miliona dolara a suficit u razmeni rezultat je, pre svega, većeg izvoza poljoprivrednih proizvoda na ta tržišta.

Povećan je izvoz povrća i voća naročito maline, višnje, šljive i sveže jabuke, mada je i uvoz, pre svega agruma na istom nivou. Povećan je i izvoz žitarica i proizvoda od njih.

Većem izvozu doprineo je i potpisani Sporazum sa EU po kome proizvodi naše tekstilne industrije imaju preferencijalni status na tom tržištu, kao i povoljni odnosi razmene. Naime, osim povoljnih cena na svetskom tržištu proizvoda koje izvozimo, na povoljno kretanje odnosa razmene uticala je i struktura tržišta - izvozimo pretežno na tržišta evro zone, a uvozimo pretežno sa tržišta dolarskog područja.

Industrijska proizvodnja veća za 2,6 odsto

industrijska proizvodnja je u martu bila veæa za 2.6 odsto u odnosu na prošlu godinu
Industrijska proizvodnja u Srbiji u martu 2008. godine bila za 2,6 odsto veća nego u istom mesecu prošle godine, a za 3,4 odsto veća u odnosu na prosek 2007. godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Prema njihovim podacima u prvom tromesečju 2008. godine industrijska proizvodnja ostvarila je rast od šest odsto u odnosu na
isti period prošle godine.

U saopštenju RSZ Srbije dodaje se i da obim industrijske proizvodnje u martu 2008. godine u odnosu na mart 2007. godine beleži rast kod 15 oblasti, a pad kod 14 oblasti.

Proizvodnja i distribucija električne energije, gasa i vode u martu ove godine bila je za 8,7 odsto veća nego u martu 2007. godine, dok
je u sektoru vadjenje ruda i kamena zabeležen rast od 7,5 odsto, a u sektoru preradjivačka industrija rast je bio 0,8 odsto.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u martu 2008. godine, u odnosu na mart 2007, imale su: proizvodnja električne energije,
derivata nafte, osnovnih metala i električnih mašina i aparata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: