SMR odustao od RTB-a, tender propao

Ruski SMR saopštio je danas da nije produžio licitacionu garanciju i da odustaje od kupovine Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2008.

08:52

Default images

Agencija za privatizaciju saopštila je danas da je proglasila neupešnim tender za prodaju borskog kombinata, posle odustajanja SMR-a.

Pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja nebojša Ćirić izjavio je da treći tender za prodaju RTB-a najverovatnije neće biti objavljivan, već da će se tražiti strateški partner za to preduzeće, na sličan način kao što je to urađeno sa kragujevačkom Zastavom.

"SMR je juče istekao rok za produženje licitacione garancije od 10 miliona dolara, što ta kompanija nije učinila. Umesto toga poslala je Agenciji za privatizaciju dopis o zainteresovanosti za kupovionu RTB-a", rekao je Ćirić i dodao da pravila tenderske privatizacije moraju da se poštuju, tako da bez licitacione garancije, ne postoji pravni osnov za pregovore sa SMR-om.

U obrazloženju drugoplasiranog ponuđača na tenderu, kompanije SMR, navodi se da je razlog odustajanja to što im je Agencija za privatizaciju tražila da izmene ponudu.

SMR, deo grupe Bejzik element Olega Deripaske, saopštio je da je odlučio da ne učestvuje u daljim pregovorima sa srpskom Agencijom za privatizaciju o preuzimanju imovine RTB Bora.

"Bili smo spremni da pregovaramo sa Agencijom pod uslovima koji su prvobitno predloženi. Međutim, Agencija je pregovore uslovila podnošenjem daljih finansijskih garancija pod bitno drugačijim uslovima", istakao je direktor SMR Džefri Kauli.

"Bili smo veoma zainteresovani za veliki industrijski kompleks kakav je RTB Bor i otvoreni za konstruktivan dijalog. Insistirali smo da kod ocene ponude srpska vlada ne treba da gleda samo cenu, nego i predložene investicije koje su u našem slučaju bile više nego dva puta veće od minimalnog traženog nivoa", dodao je Kauli.
Uslovi koje su postavile srpske vlasti za nastavak pregovora znatno menjaju ponudu SMR i zato je kompanija odlučila da dalje ne učestvuje na tenderu, zaključuje se u saopštenju ruske kompanije.

Drugi tender za RTB Bor raspisan je u oktobru 2007. i SMR je proglašen drugoplasiranim ponuđačem sa ponuđenih 370 miliona dolara i 414 miliona dolara investicija.

Ugovor sa prvoplasirani, austrijskom kompanijom Atek, poništen je jer ni u dodatnom roku nije uplatila ponuđenu cenu od 466 miliona dolara. Pošto do sporazuma sa austrijskom kompanijom nije došlo, Agencija za privatizaciju ponudila je SMR da ponovo počnu pregovre.

Rok za produženje licitacione garancije kompaniji SMR istekao je u ponoć, do kada je trebalo da zatraži produžetak licitacione garancije za pregovore za još 30 dana, a samim tim su se stekli uslovi za poništenje i drugog tendera za privatizaciju RTB Bor, što je i najavio i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Dinkić je sinoć izjavio da je, prema njegovom dubokom ubeđenju, SMR odustao od kupovine RTB Bora i ocenio da se ta ruska kompanija, koji posluje u sastavu grupacije "Bazni element" biznismena Olega Deripaske, na tender prijavila iz "političkih razloga", bez stvarne namere da kupi RTB Bor.

On je najavio da će predložiti da se odustane od raspisivanja trećeg tendera i da se RTB Bor privatizuje po modelu zajedničkog ulaganja države i strateškog investitora.

Agencija za privatizaciju je raspisivala dva tendera za RTB Bor.

U prvom je pobedio rumunski "Kuprom", koji nije uspeo da obezbedi 400 miliona dolara za kapital kompleksa u Boru i tender je proglašen neuspelim.

Na dugom tenderu je prvorangirana bila austrijska kompanija "A-tek", koja nije uspela da prikupi 466 milona, koliko je ponudila, i Vlada Srbije je odlučila da na pregovore pozove drugorangirani SMR, koji je ponudio 370 miliona dolara za kapital i 347 milona dolara za investicije u RTB Bor.

Kovačević: Ideja o strateškom partneru dobra

Stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević izjavio je Tanjugu da je izbor pravog modela privatizacije RTB Bora bio zadatak privatizacionog savetnika i da nije jasno zbog čega se ideja o strateškom parnterstvu i dokapitalizaciji RTB-a tek sada pojavljuje.

On je dodao da zabrinjava činjenica da se "ovakve ideje kod nas često iz rukava daju, umesto da se dovoljno dobro profesionalno radi i da ne bude ovakvih neuspeha.

"Ideja o tome da neko dokapitalizuje RTB Bor trebalo je odavno da se testira. Taj način predviđa da se dugovi RTB Bor svedu na normalu i da država svoja potraživanja pretvori u kapital, da se sa druge strane dobije ulagač (strateški partner) a da država ostane suvlasnik", objasnio je Kovačević.

On je naglasio da koncept prodaje Bora, ali i drugi primeri, govore da je neophodno da se u upravama preduzeća zaposle stručnjaci koji će generisati ideje u pogledu daljeg razvoja i opstanka kompanije, umesto da to čine sami ministri.

"Žalosno je da mi ni u NIS-u, ni u Boru nemamo stručnjake u upravama, koji zahvaljujući tome što raspolažu sa dovoljno informacija mogu da daju svoje ideje. Ne može se očekivati da će ministri za svaki projekat davati dobre predloge", naglasio je on i ukazao na opasnost da upravo zbog nedostatka dovoljno stručnjaka od ove ideje neće biti ništa i da postoji opasnost da teret vraćanja dugova RTB Bor padne na poreske obveznike.

"U ovom momentu jesu zaista visoke cene bakra i izgleda privlačno da mi sami realizujemo proizvodnju u većem obimu i zarađujemo. Ali ne treba izgubiti iz vida da će se ta cena bakra menjati u budućnosti", istakao je Kovačević.

Prema njegovoj proceni, raspisivanje trećeg tendera bi bilo novo trošenje vremena, a bilo je najbolje da je RTB prodat Ateku za 466 miliona dolara i pričekati ga još malo za ostatak od oko 100 miliona dolara.

„Potpuno je bilo pogrešno pozivati rusku kompaniju SMR na pregovore kada se zna da je na prvom tenderu ponudio jedan dolar za imovinu RTB-a, a u drugom pokušaju nije ispunio ni kvalifikacione uslove iz tendera", naveo je Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: