Dunav: Pad vrednosti od 0,78 odsto

Dobrovoljni penzijski fond Dunav završio je prvu godinu poslovanja sa imovinom od 18,5 miliona evra i negativnim prinosom od - 0,78 odsto.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 15.04.2008.

16:19

Default images

Direktor društva za upravljaje dobrovoljnim penzijskim fondom Dunav Mirjana Grbović kazala je na konferenciji za novinare da u fond 82.500 članova uplaćuje 97.000 penzija, od čega 92 odsto penzija uplaćuju poslodavci.

"U proteklih godinu dana fondu se priključilo 40.000 novih klijenata, odnosno 11.000 u prva četiri meseca ove godine", istakla je i dodala da fond trenutno isplaćuje 11 penzija.

Portfelj menadžer fonda Dunav Ivan Batinica ocenio je da je na pad vrednosti investicione jedinice fonda od 0,78 odsto najznačajnije uticao pad vrednosti akcija na Beogadskoj berzi.

"Indeks beleks 15 je od početka rada fonda pao za 40 odsto", istakao je on.

Batinica je kazao da je aktiva fonda od aprila prošle do aprila ove godine porasla za 47,3 odsto na 478 miliona dinara i dodao da prema aktivi Dunav zauzima više od 50 odsto udela na srpskom tržištu.

"Planovi su da pored postojeći ulaganja u akcije, obveznice i deviznu štednju, Dunav dobrovoljni penzijski fond investira i u investicione nekretnine i korporativne obveznice", kazao je.

Predsednik Upravnog odbora Dunav društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom Boško Živković ocenio je da se može očekivati povoljnija situacija za fondove pošto se mogu očekivati institucionalne reforme finansijskog tržišta.

"U naredne dve godine se može očekivati i da država počne da izdaje svoje obveznice, a najavljen je i izlazak javnih infrastrukturnih preduzeća koji će produbiti tržište kapitala", istakao je Živković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: