RTB Bor: Kovač optužio Deripasku

Austrijski Atek uložiće žalbu ako srpska vlast pruži mogućnost ruskom SMR-om da kupi RTB Bor, kaže Mirko Kovač.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 08.04.2008.

12:47

Default images

Vlasnik Ateka Mirko Kovač kaže da se firma Olega Deripaske, drugoplasirane na tenderu za prodaju Rudarsko-topioničarskog basena Bor nije pridržavala obavezujućih tačaka na tenderu i najavljuje da će uložiti žalbu ukoliko srpska vlast ruskoj kompaniji bude dala mogućnost za realizaciju ovog posla.

"Ustanovili smo da se Deripaska nije pridržavao obavezujućih tačaka tendera, kao i da nije predao bankarsku garanciju", objasnio je Kovač bečkom dnevniku "Standard" dodajući da je uveren da će srpske vlasti prihvatiti njegovu novu ponudu.

Ukoliko Srbija bude počela razgovore sa SMR-om, mi ćemo uložiti žalbu, kazao je on.

Povodom neizvršavanja obaveze uplate čitave svote za RTB Bor do isteka roka, Kovač je rekao da su Ateku "Srbi prvo rekli da je posao pukao, i posle zatražili da podnese novu ponudu".

"Veoma sam zainteresovan za RTB Bor i radovalo bi me ako bi vlada Srbije pozitivno odlučila", rekao je Kovač bečkom listu "Prese". "U Evropi postoje samo četiri velika rudnika bakra, tri su već u čvrstim rukama, a samo se RTB nalazi na prodaji", objasnio je on svoje interesovanje. "RTB raspolaže sa preko dva miliona tona bakra, a kod cene bakra od oko 8.000 dolara po toni tamo leži oko 16 milijardi dolara ", ukazao je on.

Kovač je negirao da Atek ima problem likvidnosti objašnjavajući da je dva meseca pregovarao sa Dojče bankom o finansiranju kupovine RTB Bor, i da je u petak ta banka rekla da u Sbriji ne želi da se angažuje u tekućoj godini."To je bio žestok udarac", priznao je Kovač ukazujući da je odmah započeo razgovore sa dve poznate druge banke i da je pronašao alternativno rešenje.

Šef austrijskog koncerna Atek Mirko Kovač izjavio je da je pronađena zamena za Dojče banku za realizaciju posla oko kupovine RTB-a Bor. Ali, izbegao je da precizira o kojoj banci, ili bankama se radi.

Kovač se nada pozitivnom okončanju posla u Srbiji, dodajući da, iako ne bude uspeo da kupi RTB Bor, ne želi da odustane od svog sna da postane prvi na tržištu bakra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: