Ćirić: Cena za Geneks dobra

Cena za Geneksovu imovinu je dobra uzimajući u obzir trenutno stanje imovine i obaveze novog vlasnika, kaže Nebojša Ćirić

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

14:49

Default images

Pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić ocenio je kao dobru cenu od 148,8 miliona evra dostignutu za Geneksovu imovinu u Beogradu "uzimajući u obzir trenutno stanje imovine, obavezu novog vlasnika da preuzme više od 200 radnika i obavezu da investira u hotel Kontinental".

"Minimalne investicije iznosiće od 20 do 25 miliona evra i država će pratiti sprovođenje investicionog plana, odnosno kontrolisati da li će na mestu Kontinentala biti hotel sa četiri zvezdice, kako je to predviđeno tenderom", rekao je Ćirić, podsetivši da će novi vlasnik imati rok od tri godine da podigne hotel na kategoriju od četiri zvezdice.

Ćirić je potvrdio da će u narednim danima biti potpisan kupoprodajni ugovor i da nakon toga teče rok za zatvaranje transakcije. "Formalna obaveza pobednika na tenderu je da se obrati Komisiji za zašttiu konkurencije i nakon što Komisija da saglasnost da ne postoji koncentracija vlasništva i da u roku od sedam dana uslediće uplata izlicitirane kupoprodajne cene", rekao je on.

On je podsetio Komisija ima rok od 120 dana da razmotri zahtev o odobrenju koncentracije i da se nada da će Komisija rešenje izdati što pre, kako bi kupac što pre ušao i počeo da investira.

Uz ocenu da je turizam najosetljiviji na političku nestabilnost, on je kazao da će posle parlamentarnih izbora biti raspisan novi tender za Geneksovu imovinu na Kopaoniku i da ne sumnja da će ona biti prodata u nekom novom postupku.
Direktorka Agencije za privatizaciju Vesna Džinić rekla je da je zadovoljna izlicitiranom cenom, ali da je ta cena znatno manja od dugova Geneksa, koji se procenjuju na oko milijardu evra.

Ona je najavila da se krajem maja može očekivati ponovljen tender za imovinu na Kopaoniku, kao i još nekih delova imovine Geneksa, a krajem godine trebalo bi da usledi i prodaja Geneks kule na Novom Beogradu.

Kupac Genksove imovine obavezan je da zatraži saglasnost Komisije za zastitu konkurencije i ako dobije tu saglasnost procenjuje se da bi u roku od mesec dana mogla da usledi uplata kupoprodajne cene.

Sekulovski: Prava cena deset puta veća

Imovina kompanije Geneks u Beogradu je ranije namerno obezvređena i prodata je daleko ispod tržišne cene, izjavila je predsednica Udruženja radnika i penzionera tog preduzeća Zorica Sekulovski.

"Vrednost ove imovine je desetostruko veća, o čemu svedoči i da je svojevremeno jedan kupac iz Dubaija nudio oko 800 miliona evra", navela je Sekulovski i dodala da je ne iznenađuje sled događaja jer je "Mišković još ranije obezvredio svu imovinu Geneksa".

"Zgrade niču, Mišković se i dalje bogati, osamstoti je na svetskoj listi po bogatstvu, a Geneksovi radnici ne dobijaju ništa. Ja kao predsednik Udruženja tvrdim da idemo do Suda za ljudska prava u Strazburu i sigurno da je ovo pljačka Geneksovog kapitala", navela je Sekulovski.

Prema njenim rečima, pljačka kapitala je obavljena preko privatizacije i trgovinskih sudova koji su namerno prolongirali procese koje su pokrenuli radnici Geneksa.

Novi vlasnik Geneksove imovine u Beogradu je firma "NBGP Properties" iz Beograda, u konzorcijumu sa kompanijom "IHG menadžment", koja je izlicitirala iznos od 148.800.999 evra. Iza kompanije "NBGP Properties" stoji kompanija Delta u vlasništvu Miroslava Miškovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: