PKB biomasom greje plastenike

Beograd -- Poljoprivredna koroporacija Beograd (PKB) saopštila je da je počela da koristi biomasu za zagrevanje svojih plastenika.

Izvor: Beta
Podeli

To je omogućeno izgradnjom vodogrejnog kotla vrednog oko 18,5 miliona dinara, čime će se smanjiti troškovi proizvodnje i zagađenje okoline.

Kotao kao gorivo koristi baliranu sojinu slamu, a u zavisnosti od spoljne temperature dnevno može da uštedi od hiljadu do dve hiljade evra, rekao je generalni direktor PKB-a Milan Veljović.

Taj kotao biće u upotrebi od septembra do aprila i omogućiće da se na dva hektara površina rano povrće dobije dva meseca pre konkurencije, naveo je on i dodao da ta korporacija namerava da plasteničku proizvodnju proširi na pet hektara i izgradi još neki vodogrejni kotao.

Pepeo koji ostaje kao otpad od sagorevanja sojine slame i predstavlja čistu mineralnu materiju, u PKB-u će se mešati sa đubrivom kako bi se koristio na oko 1.500 hektara za prihranu useva i obogaćivanje zemljišta, rekao je Veljović.

Srbija godišnje raspolaže sa sedam do deset miliona tona sekundarne biomase koja se baca, što je, ukoliko se iskoristi, jednako iznosu od 2,5 miliona do 3,5 miliona tona tečnog goriva. Veći deo potencijalno raspoložive biomase je ona koja ostaje neiskorišćena u poljoprivrednoj proizvodnji.

Srbija

strana 1 od 163 idi na stranu