PKB biomasom greje plastenike

Poljoprivredna koroporacija Beograd (PKB) saopštila je da je počela da koristi biomasu za zagrevanje svojih plastenika.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 12.03.2008.

08:29

Default images

To je omogućeno izgradnjom vodogrejnog kotla vrednog oko 18,5 miliona dinara, čime će se smanjiti troškovi proizvodnje i zagađenje okoline.

Kotao kao gorivo koristi baliranu sojinu slamu, a u zavisnosti od spoljne temperature dnevno može da uštedi od hiljadu do dve hiljade evra, rekao je generalni direktor PKB-a Milan Veljović.

Taj kotao biće u upotrebi od septembra do aprila i omogućiće da se na dva hektara površina rano povrće dobije dva meseca pre konkurencije, naveo je on i dodao da ta korporacija namerava da plasteničku proizvodnju proširi na pet hektara i izgradi još neki vodogrejni kotao.

Pepeo koji ostaje kao otpad od sagorevanja sojine slame i predstavlja čistu mineralnu materiju, u PKB-u će se mešati sa đubrivom kako bi se koristio na oko 1.500 hektara za prihranu useva i obogaćivanje zemljišta, rekao je Veljović.

Srbija godišnje raspolaže sa sedam do deset miliona tona sekundarne biomase koja se baca, što je, ukoliko se iskoristi, jednako iznosu od 2,5 miliona do 3,5 miliona tona tečnog goriva. Veći deo potencijalno raspoložive biomase je ona koja ostaje neiskorišćena u poljoprivrednoj proizvodnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: