Slovenci posluju nepromenjeno

Slovenački privrednici koji rade u Srbiji navode da slovenačko priznanje nezavisnosti Kosova ne utiče puno na njihovo poslovanje.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 07.03.2008.

14:22

Default images

Generalni direktor Gorenja Franjo Bobinac je slovenačkom listu Delo rekao da je dobro što je Slovenija tek 24. država koja je priznala nezavisnost Kosova, i smatra to "mudrim" potezom slovenačke politike.

Bobinac ističe da "Slovenija u Srbiji ima 1,2 miljarde evra neposrednih investicija, i u Srbiji otvara nova radna mesta, a lokalnim dobavljačima omogućava da rade sa slovenačkim preduzećima".

Direktor Gorenja napominje i da "samo Gorenje u Srbiji ima dve fabrike i niz prodajnih centara, zapošljava više od hiljadu ljudi, stipendira mlade i, u okviru mogućnosti, podržava kulturne, humanitarne i druge događaje".

"Prihvataju nas u Srbiji kao lokalnog proizvođača i za sada nismo primetili nijedan loš element", kaže Bobinac, koji i kao predsednik slovenačkog udruženja Menadžer naglašava da želi da na privrednom području i u Sloveniji i u Srbiji preovlada pragmatizam. Bilo kakvi privredni pritisci iz Srbije ne bi bili problem samo za slovenačku, već najpre za srpsku privredu, smatra generalni direktor Gorenja.

Predsednik uprave Droga Kolinske Slobodan Vučićević je izjavio da je tačno da je Kolinska u slovenačkom vlasništvu, "ali u Srbiji ima devedeset odsto lokalne proizvodnje, što znači da su proizvodi, koje prodajemo u devedest odsto slučajeva proizvedeni u Srbiji." On smatra da "nestabilne političke prilike ne utiču pozitivno na privredu, ali trenutna klima za sada nema većeg uticaja na poslovanje Droga Kolinske".

U sastavu Kolinske su beogradska Grand kafa, konditorska industrija Štark, a u planu je i gradnja hotelsko turističkog kompleksa na Srebrnom jezeru kod Velikog Gradišta u istočnoj Srbiji.

Aleš Škerlak iz berzanske kuće Publikum, primećuje određene teškoće, ali i zaključuje da bi za "dugoročne investitore kupovina akcija srpskih preduzeća - neke su sada veoma jeftine - moglo biti dobra prilika".

Merkator je značajan ulagač na tržištu Srbije, ne samo prema vrednosti privrednih investicija, koje su od 2002. godine prešle vrednost od 246 miliona evra, već i po broju zaposlenih, koji prelazi 3.000 ljudi", kažu u službi za odnose sa javnošću tog preduzeća. Merkator, kako je rečeno, neće menjati plan za ovu godinu u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: