“Prvi IPO očekujemo do kraja 2008.“

Srbija bi do kraja godine trebalo da sprovede barem jednu uspešnu inicijalnu javnu ponudu (IPO) akcija, kaže Slobodan Ilić.

Srbija

Izvor: Beta, EM portal

Petak, 29.02.2008.

14:11

Default images

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić kaže da će se projekat IPO-a, odnosno prvog emitovanja akcija preduzeća koje do tada nisu bile listirane na berzi, realizovati u dve faze i dodao da je prva faza u toku i da će trajati do aprila, nakon čega sledi realizacija plana.

"IPO podstiče globalnu integraciju i predstavlja atraktivno finansijsko orudje, izuzetno važno za domaće i strane investitore", naglasio je Ilić i dodao da će uspešan IPO doprineti razvoju srpskog tržišta kapitala, povećanju njegove dubine i biti od koristi svim učesnicima.

Do kraja naredne godine finansijsko tržište će imati i municiplane i korporativne obveznice, najavio na državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić na skupu u organizaciji EBRD, londonskog „White & Case“ i kuće „Harrisons Solicitors“.

Ilić je podsetio da za sprovođenje IPO-a u Srbiji postoji volja nadležnih institucija, ali da su glavni problem zakonske prepreke i neusklađenost domaćih finansijskih zakona sa zakonima EU.

On je naveo da je formirana radna grupa koja će pripremati strategiju razvoja finansijskog tržišta, finansijskog sistema Srbije i poslovnog ambijenta i institucija. "Ta radna grupa treba da do 15. aprila sačini akcione planove za sprovođenje tih strategija, koji moraju biti primenjeni do 31. decembra 2009.", pojasnio je Ilić.

Pojava novih vrednosnih papira na tržištu i državi će, prema njegovim rečima, omogućiti da krene u reformu penzijskog sistema. "IPO će biti važan pokretač razvoja srpskog finanijskog tržišta, a veliki uticaj će imati i na razvoj Beogradske berze", kaže Ilić.

Ilić je rekao i da je u zajedničkom interesu da se uklone barijere za IPO, kao i razlike između našeg i zakonodavstva EU oko IPO, napominjući da su u svetu prakse za realizaciju IPO različite, ali da su glavni principi isti.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Srbiju Hildegard Gacek kaže da EBRD podstiče transparentnost berzi i da će pomoći Srbiji da reši teškoće i otkrije "rupe" u zakonodavstvu koje treba "popuniti" kako bi sprovela uspešnu IPO.

Sven Krogius iz engleske firme „White & Case“ rekao je da je osnovna korist za preduzeća koja izdaju akcije javnom ponudom jačanje likvidnosti i stvaranje osnova za bolju budućnost. "Kad imate likvidnu akciju, možete je prodati u svakom trenutku, a to je upravo ono što privlači profesionalne investitore, ali i obezbeđuje perspektivu za akciju i preduzeće", rekao je Krogius.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: